U trendu

Završen Festival srpskog filma u Čikagu

ČIKAGO – Sedmi Festival srpskog filma u Čikagu završen je, a tokom protekla tri dana, publika je mogla da pogleda pet igranih i dva dokumentarna ostvarenja.

Festival, koji je juče završen, 6. decembra otvorio je film „Balkanska međa“, a prikazani su i „Kralj Petar Prvi“, „Ajvar“, „Taksi bluz“ i „Delirijum tremens“.

Od dokumentarnih na repertoaru su se našli „Teslin narod“ i „Prema svetlosti“ o životu u Americi srpskih naučnika Mihaila Pupina i Nikole Tesle.

U Čikagu se ovim povodom okupila značajna srpska glumačka ekipa predvođena glumcima Milošem Bikovićem i Miodragom Radonjićem iz „Balkanske međe“, zatim glumica Danica Ristovski i reditelj filma „Kralj Petar Prvi“ Petar Ristovski, kao i glumac Džek Dimić koji glumi Nikolu Teslu u filmu „Teslin narod“ i scenarista tog filma i serije Miloš Rastović.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu održana je i konferencija za novinare na kojoj su pored glumaca i organizatora Festivala prisustvovali predstavnici srpskih iseljeničkih organizacija koje se bave kulturom, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Direktorka Festivala Slavica Petrović istakla je da je festival posvećen sećanju na 20. godišnjicu NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Kako je kazao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović u Srbiji se trenutno realizuje 25 inostranih filmskih projekata, a „to je direktni rezultat politike privlačenja stranih filmskih produkcija poreskim podsticaja koji od ove godine iznose 30 odsto“.

Sedmi Festival srpskog filma u Čikagu ove godine je prvi put bio takmičarskog karaktera, a pobednika, koga će naknadno saopštiti, očekuje učešće na više festivala u Americi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.