Završen Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti

BEOGRAD – Rad na Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti je završen, a javna rasprava počeće sa održavanjem prvog okruglog stola u ponedeljak, 18. januara u Novom Sadu, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o muzejskoj delatnosti završila je rad na Nacrtu ovog zakona, kojim se uređuje sistem zaštite i korišćenja muzejske građe.

Ovo je prvi put da se oblast muzejske delatnosti definiše specijalizovanim zakonom, budući da se muzejska delatnost do sada uređivala Zakonom o kulturnim dobrima iz 1994. godine, koji po svom karakteru i opštem propisu uređuje opšta, zajednička pitanja zaštite kulturnih dobara.

Cilj zakona je sistemsko unapređenje oblasti kroz jačanje muzejskih ustanova i približavanje evropskoj praksi uvođenjem najsavremenijih muzeoloških standarda, od propisanih uslova za osnivanje, čuvanja, proučavanje, zaštitu i predstavljanje baštine, navodi se u saopštenju.

Uspostavljanjem kvalitetne i stabilne muzejske mreže Srbije, povezivanjem institucija i podsticanjem edukacije muzejskih stručnjaka biće stvoreni uslovi za unapređenje čitave muzejske struke u Srbiji.

Javna rasprava o Nacrtu zakona u formi okruglog stola održaće se u ponedeljak, 18. januara u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu uz poštovanje epidemioloških mera.

Nakon Novog Sada, javna rasprava biće održana u Nišu 25. januara, a potom 29. januara u Beogradu.

Ministarstvo kulture i informisanja će po okončanju javne rasprave, koja će trajati do 4. februara analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika.

Svi zainteresovani svoje primedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare na e-mail: zakonmuzejskadelatnost@kultura.gov.rs ili poštom Ministarstvu kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.