U trendu

Završen Vukov sabor: Čuvati jezik i pismo

LOZNICA – Najstarija kulturna manifestavija u našoj zemlji, 86. Vukov sabor u Tršiću završen je posle sedam dana uz poruku da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.

„Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavisticara širom sveta daje nam veću snagu, jer tako i naša Loznica i Srbija postaje bolja, znacajnija i prepoznatljivija“, rekao je Vidoje Petrović, gradonacelnik Loznice, prenosi RTS.

Ove godine u ulozi pocasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica koji je poručio da ne smemo dozvoliti da sprski jezik postane žrtva engleskog.

Kusturica je ocenio da je Vukov sabor manifestacija od velikog znacaja, a spas jezika vidi u literaturi.

„Ipak ce literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja ce u buducnosti biti presudna za pamcenje koje se odvija na osnovi dostignuca Vuka Karadžica“, istakao je Kusturica.

Vukova dostignuca u ocuvanju nacionalnog identiteta su nemerljiva, zbog čega od 1933. godine njegov zavičaj cuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji sprski jezik šire po svetu.

Tokom sedam dana saboravonja u Tršicu, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset razlicitih programa koji su, osim spskog jezika, bili posveceni i obeležavanju osam vekova autokefanosti Srpske pravoslavne crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.