U trendu

Završeni Dani Romulijane u Gamzigradu

GAMZIGRAD – Šestodnevna manifestacija Dani Romulijane, koja se odvijala na arheološkom lokalitetu Gamzigrad, završena je u sredu lutkarskom predstavom „Legenda o caru Galeriju“ u čast osnivača rimske palate Felix Romuliane, saopštili su organizatori.

Posle odigrane premijere, Zorana Milošaković Tasić, glumica, lutkarka i moderatorka lutkarske radionice, dirnuta jakim emocijama zbog uspešnog izvođenja, izjavila je da je veoma ponosna što je pozvana da bude deo ove izuzetne priče i velikog poduhvata, te da su deca postala njeni prijatelji.

Ovo je prvi put da je odigrana predstava sa temom iz istorije i mitologije rimske palate koja se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

Nakon šest dana veoma intenzivnih priprema u okviru radionice „Oživi lutku“, deca su pravila lutke i uvežbavala komad „Legenda o caru Galeriju“, u postavci reditelja Vladimira Lazića.

Rad i trud su se svakako isplatili, jer je rezultat bio ogroman aplauz roditelja, nastavnika i meštana sela Gamzigrad, koji su ugostili predstavu u svom Domu kulture.

Nakon izvođenja komada usledila je izložba dečije grnčarije u jednoj od kula Feliks Romulijane, gde su predstavljeni finalni proizvodi druge kreativne radionice „Keramika Felix Romuliane“, na kojoj su deca savladavala veštine oblikovanja gline i učila o keramici drevne palate.

Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar, istakla je da je ova manifestacija prvenstveno namenjena deci i razvoju njihove svesti o tome šta se sve baštini nadomak Zaječara.

Pored dečijih radionica, Dani Romulijane su ugostili i Evropsku školu debate, čiji su se polaznici, u ambijentu rimske palate, takmičili u verbalnim okršajima.

Finale je krunisano temom „Rimsko carstvo i evropska civilizacija“, kojom su učesnici uporedili drevni Rim i modernu Evropu.

Večernji termini festivala su bili posvećeni predavanjima, filmovima i predstavama, a o rimskoj arhitekturi govorila je Olga Špehar, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Manifestaciju Dani Romulijane realizovao je Narodni muzej Zaječar, dok je podrška došla sa projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ Evropske unije i Nemačke vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.