U trendu

Završeni Mišićevi dani, plakete istaknutim pojedincima

MIONICA – Povodom završetka manifestacije 25. „Mišićevi dani“ u Kulturnom centru opštine Mionica sinoć je održana svečana akademija na kojoj su istaknutim pojedincima dodeljene plakete.

Plaketa sa grbom opštine dodeljena je ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu Mariji Obradović, ministarki kulture i informisanja Maji Gojković, u čije ime je priznanje primio šef njenog kabineta Branislav Maričić, i direktoru Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću.

Obradović je rekla da će plaketa opštine Mionica zauzimati počasno mesto u njenom kabinetu.

„Imam dosta gostiju u kabinetu, i stranaca i treba da čuju priču o Živojinu Mišiću, o toj snazi, prkosu, ljubavi o državi…o svemu tome ću im sa ponosom pričati“, rekla je Obradović.

Navela je da o Živojinu Mišiću znamo dosta i da je sve to, nakon sto godina, slavno i uzvišeno, ali da moramo da se setimo i strašne cene koju je srpski narod platio za pobedu u Prvom svetskom ratu.

Navela je i da istorija nije tu samo da je slavimo, već da naučimo nešto i da nam slavna dela budu putokaz i vodič kroz današnja, kako kaže, teška vremena.

„Ako smo nešto mogli da naučimo od Živojina Mišića to je da nema mesta strahu i da, ma kolika sila se digla protiv nas, protiv naše otadžbine, možemo da pobedimo oslanjajući se na svoju snagu i na ono što je najvažnije – slogu“, rekla je Obradović.

Istakla je da sadašnja vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić vode bitku za prava Srba na KiM, za srpsko ognjište na Kosmetu.

„Nemamo prava da se odreknemo nijednog pedlja srpske zemlje koji su naši preci oslobodili. Srbija danas više nije slaba, kao ranije. Neće se izvinjavati, neće se sklanjati sa puta ma koliko moćni bili oni koji su nam preprečili put“, istakla je Obradović i dodala:“Predaja nikada nije bila i nikada neće biti opcija za nas. Živela Mionica, živela Srbija“.

Gašić je rekao da je vojvoda Živojin Mišić ostavio dubok trag u našoj istoriji.

„Njegovu doktrinu i mi danas, kao političari, funcioneri i rukovodioci možemo da iskoristimo za vođenje naše prelepe Srbije“, rekao je Gašić.

On je naveo da su izazovi danas kao i pre sto godina.

„Borimo se, zajedno sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, da rat nikada ne bude, ali se i brinemo za naš narod. Borimo se jako da sav naš živalj u našoj južnoj pokrajini, Kosovu i Metohiji, sačuvamo“, rekao je Gašić i dodao da su pritisci jaki, pre svega prema predsedniku Vučiću.

Velike Zlatne plakete s likom Živojina Mišića dodeljene su pripadnicima Vojske Srbije za zasluge u oblasti vojne nauke i doktrine, stvaralaštva, komandovanja i rukovođenja, poštovanja etičkih normi i davanja ličnog primera u izvršavanju zadataka, kao i drugim zaslužnim građanima.

Tako su Zlatnu plaketu dobili i pukovnik doktor Mirjana Milenković koja je načelnik Centra za mirovne operacije operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije i pukovnik Vladan Parezanović, prvi u rangu 64. klase generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković rekao je da je slavni vojvoda Živojin Mišić zauvek zadužio Mionicu i Srbiju, kao i slobodoljubivu Evropu.

„Versajski mir kojim je završen Prvi svetski rat rođen je iz hrabre borbe Mišića i naših slavnih predaka. Mala Mionica, mala Srbija i njeni seljaci junaci uticali su na tokove svetske istorije i razvoj civilizacije“, rekao je Janković.

Najavio je da će u čast Kolubarske bitke biti sagrađena spomen kuća u kojoj će đaci iz Srbije i regiona, kao i turisti iz celog sveta učiti o čojstvu i junaštvu srpskih junaka.

„Veličanstvo i junaštvo Mišića i srpskih vojnika nas obavezuju da se poklonimo njihovim senima. Naša je dužnost da stalno slavimo njihovo junaštvo i žrtve i da im svake godine odamo počast jer su bez kaluklacija odlučili da svojim životima izbore našu slobodu“, dodao je Janković.

Osim 25 godina manifestacije „Mišićevi dani“ koja slavi čojstvo, junaštvo i sprsku tradiciju, Mionica ove godine još jedan jubilej – 100 godina od smrti vojvode Živojina Mišića koji je nedaleko odatle na reci Ribnici preuzeo komandu nad Prvom armijom i poveo srpsku vojsku u veliku pobedu u Kolubarskoj bici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar