Završeno 47. Brankovo kolo

SREMSKI KARLOVCI – Na svečanom zatvaranju 47. Brankovog kola, u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, gde se Aleksije (Branko) Radičević školovao od 1835. do 1841. godine, uručena je „Velika povelja Brankovog kola“ operskoj divi Veri Kovač Vitkai za životno delo.

Vitkai je dobila prestižno priznanje „za nadahnuti doprinos lepoti i životu poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“, a jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel.

Uručujući nagradu, predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić istakao je da je Kovač Vitkai celog svog života, nosila nesvakidašnji talenat koji se u zrelijim godinama ovaplotio u vrhunski dar, u lakokrilu moć prenošenja operske umetnosti na publiku sa radošću i ljubavlju.

„Ona zasluženo dobija ovo veliko priznanje Brankovog kola za vrhunski i originalni stvaralački pečat na javnoj kulturnoj sceni pokazujući umetničku plemenitost i snagu u trajanju kroz vreme“, istakao je Grujičić.

U znak zahvalnosti za visoki gest pesničke i kulturne institucije, Kovač Vitkai uručila je Grujičiću monografiju o umetnosti pevanja „Od snova do ostvarenja – umetnost pevanja Vere Kovač Vitkai“ i kompakt-disk „Solo pesme srpskih autora“, u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine i Izdavačkog zavoda „Forum“.

Potom je primadona u svojoj 85. godini, na zadivljeno čuđenje publike, otpevala antologijsku Radičevićevu pesmu „Ukor“.

Ovogodišnja „Velika povelja Brankovog kola“ pripala je i dramskom umetniku Vitomiru Vidi Dardiću, koja mu je svečano uručena 12. septembra na programu kojim je obeležena 50. godišnjica njegovog umetničkog rada.

U nastavku programa učestvovali su poznati i mladi pesnici i glumci: Saša Nišavić, Nataša Radosavljević, Aleksa Vilić, Helena Budimir, Nikolina Dikić i Marko Mitrović.

Predstoji za pola godine novi festival „Prolećni Brankovi dani 2019“ koji će biti u znaku 195. rođendana Branka Radičevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.