U trendu

Završeno 47. Brankovo kolo

SREMSKI KARLOVCI – Na svečanom zatvaranju 47. Brankovog kola, u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, gde se Aleksije (Branko) Radičević Å¡kolovao od 1835. do 1841. godine, uručena je „Velika povelja Brankovog kola“ operskoj divi Veri Kovač Vitkai za ÅŸivotno delo.

Vitkai je dobila prestiÅŸno priznanje „za nadahnuti doprinos lepoti i ÅŸivotu poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu boÅŸanskog dara Branka Radičevića“, a jednoglasnu odluku doneo je ÅŸiri u sastavu: Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel.

Uručujući nagradu, predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić istakao je da je Kovač Vitkai celog svog ÅŸivota, nosila nesvakidaÅ¡nji talenat koji se u zrelijim godinama ovaplotio u vrhunski dar, u lakokrilu moć prenoÅ¡enja operske umetnosti na publiku sa radošću i ljubavlju.

„Ona zasluÅŸeno dobija ovo veliko priznanje Brankovog kola za vrhunski i originalni stvaralački pečat na javnoj kulturnoj sceni pokazujući umetničku plemenitost i snagu u trajanju kroz vreme“, istakao je Grujičić.

U znak zahvalnosti za visoki gest pesničke i kulturne institucije, Kovač Vitkai uručila je Grujičiću monografiju o umetnosti pevanja „Od snova do ostvarenja – umetnost pevanja Vere Kovač Vitkai“ i kompakt-disk „Solo pesme srpskih autora“, u izdanju PozoriÅ¡nog muzeja Vojvodine i Izdavačkog zavoda „Forum“.

Potom je primadona u svojoj 85. godini, na zadivljeno čuđenje publike, otpevala antologijsku Radičevićevu pesmu „Ukor“.

OvogodiÅ¡nja „Velika povelja Brankovog kola“ pripala je i dramskom umetniku Vitomiru Vidi Dardiću, koja mu je svečano uručena 12. septembra na programu kojim je obeleÅŸena 50. godiÅ¡njica njegovog umetničkog rada.

U nastavku programa učestvovali su poznati i mladi pesnici i glumci: Saša Nišavić, Nataša Radosavljević, Aleksa Vilić, Helena Budimir, Nikolina Dikić i Marko Mitrović.

Predstoji za pola godine novi festival „Prolećni Brankovi dani 2019“ koji će biti u znaku 195. rođendana Branka Radičevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.