U trendu

Zđelar: Opera Don Kihot je lepa inspirativna ljubavna prica

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Žejlka Zđelar koja je govorila o svojoj ulozi u operi „Don Kihot“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Zđelar je rekla da u „Don Kihotu“ tumači glavnu žensku ulogu Dulsineje, koja je namenjena mecosopranu i bio je za nju velik izazov jer do sada nije tumačila takav lik u operi.

„Muzika je jako lepa, inspirativna, francuski jezik, ljubavna priča i trudila sam se da neke segmente mog privatnog života pretočim u tu ulogu“, otkrila je Zđelar.

Umetnica je istakla da je opera terapija koja će prijati svima i može pomoći publici da se bolje oseća „zbog ne bas lakog načina života i svakodnevice koja nas melje“.

„Opera je hermetički zatvoren sistem, ne podliže uticajima spoljašnih faktora. Što znači da kada dođete u operu zaboravite na sat, kalendar, ostavite probleme ispred vrata i uđete u magiju, čaroliju, atmosferu koja vas leči“, naglasila je Zđelar.

Prema njenim rečima, opera je pobedila i koronu iz toga izašla mnogo bolja.

„Okrenuli smo se sebi. Svi su se kopkali po duši i tražili što je njima važno da bi preživeli. Duhovnost se razvija kod velikih izazozva i iskušenja. Korona nas je stavila u tu situaciju. Svi smo shvatili da uspeh, karijera, posao, novac može u jednom danu da se prekinu“, smatra umetnica.

Zđelar je ocenila da umetnost nije posao već nečiji zivot i da umetnik mora imati kontinuitet, bez pauze i da ne može da izađe iz kondicije.

„Ja pevam zato što volim. To je moj način života i to ništa od spoljašnih faktora ne može da poremeti“, rekla je Zđelar.

Prema njenim rečima, tokom pandemijskih meseci u njenom umentičkom okruženju svi su bili inspirisani i željni ponovnog rada, i noseći maske i pridržavajući se mera nije ima smetalo da daju sve od sebe i da se trude.

Upitana kakav bi savet dala svoji mladim kolegama, Zđelar je rekla: „Uživati u muzici, raditi je iz srca i duše, bez obzira šta se spolja dešava. Samo lepo, vredno, pošteno i to mora da da neki veliki rezultat“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.