U trendu

“Žene plaču” u takmicarskom programu Sarajevskog festivala

SARAJEVO – Bugarski film “Žene plaču” dve rediteljke Vesele Kazakove i Mine Mileve nalazi se u izboru Takmičarskog programa – Igrani film na 27. izdanju Sarajevo Film Festivala, u trajanju od 13. do 20. avgusta, čime je završena selekcija ovog programa od 10 igranih filmova, saopštila je direkcija festivala.

Film “Žene plaču” je svetsku premijeru imao na nedavno održanom filmskom festivalu u Kanu, a same autorke su svoju karijeru započele na Sarajevo Film festivalu, razvijajući svoje projekte kroz industrijski segment „CineLink“.

Svojim prvim filmom “Mačka u zidu” tandem autorki je bio u konkurenciji za nagradu „Srce Sarajeva“ 25. izdanja Festivala (2019).

Rediteljka Vesela Kazakova je poznata i po ulozi u filmu “Mila sa Marsa”, koji je 2004. godine osvojio Srce Sarajeva za najbolji film.

Takođe, ona igra i u novom filmu “Žene plaču”, dok je u glavnoj ulozi Maria Bakalova koja je ove godine postala prva bugarska glumica nominovana za nagrade Zlatni Globus, nagradu Izbora kritike, BAFTU i za nagradu Oskar, za nastavak hit filma „Borat“ (2021).

Drama “Žene plaču” je drugi igrani film ovog rediteljskog ženskog tandema, koji će se ponovo naći u konkurenciju za nagrade festivala.

Takmičarski program – Igrani film je ovim naslovom kompletiran i u konkurenciji za nagrade je odabrano 10 igranih filmova po izboru selektorke Elme Tataragić.

Od toga u selekciji se nalazi 8 debitantskih, a dva ostvarenja su drugi igrani film njihovih autora.

Osam filmova su režirale žene, a dva muškarci na ovogodišnjoj filmskoj smotri.

Za nagrade „Srce Sarajeva“ u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 48 filmova.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 18 filmova će imati svetsku, 3 međunarodnu, 1 evropsku, 25 filmova regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Nagrade se dodeljuju za najbolji igrani film, najboljeg reditelja i rediteljku, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Svetske premijere će imati crnogorsko-srpski film „Elegija lovora“ reditelja Dušana Kasalica, gde glavnu ulogu ima Frano Lasić, i mađarska drama „Stvari vredne suza“ Kristine Grosan.

Regionalne premijere predstavljaju ostalih osam naslova, među kojima je koprodukcija Gruzije i Ujedinjenog Kraljevstva – „Bebia, jedina čežnja moje duše“ rediteljke Juje Dobračkos, kao i francusko-kosovska koprodukcija „Brdo na kojem riču lavice“ Luane Bajrami.

U Takmičarskom programu je i srpski film „Kelti“, debitantski projekat Milice Tomović, koji je svetsku premijeru imao nedavno na onlajn izdanju Filmskog festivala u Berlinu (Berlinale 2021).

Glavne uloge imaju – Dubravka Kovjanić, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Stiže i grčko-francuska drama „Mesec, 66 pitanja“ Žaklin Lencu, „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović (Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija), „Tražeći Veneru“ Norike Sefe sa Kosova, „Velika sloboda“ Sebastijana Meisa (Austrija, Nemačka), kao i spomenuti bugarski film „Žene plaču“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.