U trendu

Žene u fokusu 9. festivala “Todo Mundo“

BEOGRAD – Deveti beogradski World Music festival „Todo Mundo“ biće održan od 25. do 28. septembra u Klubu Dim u organizaciji udruženja „Ring Ring“, i obuhvata šest koncerata, izložbu fotografija i konferenciju, saopšteno je danas iz direkcije manifestacije.

Festival često krase vezivna nit ili tema koja pojedinačnom izdanju daje upečatljivo obeležje – među dosadašnjim temama našle su se Afrika, Turska, Balkan i Mađarska, ali ovog puta je za vezivnu nit manifestacije odabrana žena.

Prema rečima organizatora festivala, njihova i želja selektora jeste da se naglase i u prvi plan stave „kreativna snaga i moć žena u muzičkom svetu, preciznije – world music svetu, s obzirom na žanrovsku opredeljenost festivala“.

Glavni mužicki deo programa čine nastupi umetnika i sastava iz Mađarske, Grčke, Italije, Severne Makedonije, Austrije i Srbije.

Prvo veče festivala otvoriće ženski a-kapela trio Rođenice, čiju okosnicu čine srpske i balkanske arhaične pesme u kombinaciji sa savremenim scenskim pojavama članica.

U nastavku prve večeri publici će se predstaviti i Folk Trio romske pevačice Monike Lakatoš iz Mađarske, koja je dobitnica nagrade „Vomeks“ za životno delo.

Druge večeri će nastupiti grčka sviračica na kanunu, kompozitorka Sofija Labropulo, čija umetnost spaja nasleđa Grčke i Mediterana, klašicne otomanske, srednjevekovne, eksperimentalne i savremene muzike.

Specijalna gošća ovog nastupa biće pevačica i violinistkinja Tijana Stanković.

Drugo veče zaokružiće Marija Macota, koja važi za jedan od najupečatljivijih ženskih vokala na savremenoj evropskoj world music sceni i kojoj će to biti prvo koncertno gostovanje u Srbiji.

Macotu će na harmonici pratiti Antonin de Luka.

Treće večeri manifestacije (28. septembra) publika će slušati sveži pro, duo koji je u julu objavio album „Apocryph“, sačinjen od izvornih makedonskih pesama u jednostavnoj obradi.

Festival će zaokružiti austrijsko-srpska violinistkinja i kompozitorka Jelena Popržan, koja će na svom nastupu predstaviti materijal sa albuma “La Folia“ (2020) i kojoj će takođe biti uručena nagrada „Vojin Mališa Draškoci“ za 2020. godinu.

Festivalu su svoju podršku dali Collegium Hungaricum Beograd, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ministarstvo kulture Severne Makedonije, World Music asocijacija Srbije i Muzički informativni centar Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar