U trendu

Žistin Emar 15. i 16. oktobra u Muzeju nauke i tehnike

BEOGRAD – Francuska vizuelna umetnica Žistin Emar gostovaće 15. i 16. oktobra u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu u okviru šestog izdanja programa „art+science“, koji organizuje Centar za promociju nauke, saopštila je danas direkcija manifestacije.

Emar će prvog dana svog gostovanja, 15. oktobra, učestvovati u razgovoru „Koegzistencija prirodne i veštačke inteligencije“ koji će se održati u Muzeju nauke i tehnike, a drugog dana će na istoj lokaciji održati predavanje mladim polaznicima programa „art+science+makers lab“, kao i posetiocima koji budu došli na javno vođenje kroz postavku „Svetovi veštačke inteligencije“.

Rad ove umetnice, „Co(Al)xiestence“, za javnost je dostupan do 23. oktobra u Muzeju nauke i tehnike, i „uspostavlja plesnu interakciju primitivne inteligencije i ljudskog bića: čovek i robot pokušavaju da definišu nove perspektive o koegzistenciji u svetu“.

Ova dva entiteta su u interakciji putem signala – telo i govorni jezik sa svojim drugačijim inteligencijama.

Koristeći sistem dubokog učenja, robot može da uči iz svog iskustva sa japanskim glumcem i plesačem Mirai Morijamom.
Humanoidnu inkarnaciju veštačke inteligencije kreirala je grupa Hirošija Išigura sa Univerziteta u Osaki, a za neuronski sistem bio je zadužen Univerzitet u Tokiju.

„Kada sam počela da se zanimam za veštačku inteligenciju, bila sam fascinirana idejom autonomije i autonomnih sistema. Shvatila sam da telo nije česta tema, pa sam želela da se bavim konceptom otelotvorenja i dijaloga sa drugim,“ objašnjava Emar.

Ovaj naučni eksperiment, kako navodi, sprovela je kroz susret plesača Morijame i Altera, robota kojim upravlja autonomni sistem koji generiše pokrete u realnom vremenu.

„Fascinantno je videti šta ova dva entiteta mogu naučiti jedan od drugog… Radi se o razmeni i dijalogu, kroz glagol i telo. Bio je to i eksperiment za naučnike, pa sam predstavljala ovaj rad i na naučnim konferencijama“, istakla je Emar.

Dela ove pariske vizuelne umetnice istražuju nove veze koje se uspostavljaju između naše egzistencije i tehnologija.

Kombinovanjem različitih slikovnih medija, od fotografije do videa i virtuelne realnosti, njen rad nalazi svoje uporište na raskrsnici neuronauka, predmeta, organskog života i veštačke inteligencije.

Emar je izlagala u prestižnim institucijama širom sveta, poput Barbikana u Londonu, Muzeja savremene umetnosti u Tokiju i Moskovskog muzeja moderne umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.