U trendu

„Zlatna zvezda“ za Ognjena Glavonića

MARAKEŠ – Srpski reditelj Ognjen Glavonić osvojio je nagradu „Zlatna zvezda“ za najbolju režiju za film „Teret“ na 17. Međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu.
Odluku je doneo žiri u sastavu: Džejms Grej, Loren Kante, Mišel Franko, Dakota Džonson, Lin Remzi, Danijel Brul, Žoana Hadžitomas, Ileana D’Kruz i Tala Hadid.

Nagradu za najbolji film uručila je Monika Beluči rediteljki Sudabeh Mortezai za film „Joy“, koji govori o mladoj ženi prisiljenoj na prostituciju.

Nagrada žirija otišla je Lili Aviles za njeno debitansko ostvarenje „The Ćambermaid“, Nidhal Sadi osvojio je nagradu za najboljeg glumca za tunižansku porodičnu dramu „Look at Me“, dok je nagrada za najbolju glumicu dodeljena Aeni Švarc za njenu moćnu izvedbu u nemačkoj drami „All is good“.

U toku festivala, Martin Skorseze je „Zlatnu zvezdu“ za životno delo uručio svom prijatelju i saradniku Robertu de Niru.

Pored njih, gosti su bili i Anjes Varda, Giljermo del Toro, Vigo Mortensen, Gael Garsija Bernal, Kristijan Munđiu, Lorens Fišburn, Kjara Mastrojani…

„Teret“ je Glavonićev prvi igrani dugometražni film i trenutno se nalazi na repertoaru nekoliko bioskopa u Srbiji, nakon srpske premijere u okviru Festivala autorskog filma.

Radnja prati Vladu, vozača kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, prevozi nepoznat teret sa Kosova do Beograda.

Glavnu ulogu tumači Leon Lučev, a igraju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina i Ivan Lučev.

„Teret“ je do 12. decembra na repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda, od 13. decembra će se prikazivati u bioskopu „Eurocinema“ u Subotici, od 20. u Kulturnom centru Vrnjačka Banja, 24. i 25. decembra u Domu kulture Čačak, a od 27. u Kulturnom centru Kruševac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar