U trendu

Zlatne značke za doprinos razvoju kulturne delatnosti

BEOGRAD – Na sceni „Raša Plaović“ narodnog pozorišta svečano su uručene nagrade „Zlatna značka“ i to 46. put, kao i posebne povelje.

Dodeljeno je 50 zlatnih znački, vrednog priznanja koje zajedno dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti.

Dodela nagrade je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a stručni žiri radio u sastavu prof. Milovan Vitezović (predsednik), književnik, članovi – Marija Bišof, književnica i urednica, Božica Velousis, spisateljica, prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik i Olga Milojević, menadžerka u kulturi.

Nagrada se sastoji od pozlaćene značke i povelje, a među 50 dobitnika nalaze se, između ostalih filmski autor Stefan Dimitrije Dimić (Sremski Karlovci), spisateljica Vesna Kaćanski (Novi Sad), akademski slikar Mirko Kovačević (Prislonica), umetnici iz Beograda – književnik Ivan Lalović, muzičar Srđan Marjanović, vokalna umetnica Milica Milisavljević Dugalić, glumac i pantomimičar Marko Stojanović, glumica i spisateljica Iva Štrljić, i mnogi drugi.

Poznata glumica, koja igra u mnogim domaćim TV serijama Iva Štrljić podelila je na svom Facebook profilu utiske o dobijanju ove nagrade.

„Nagrada Zlatna značka za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, koju sam juče dobila, na poseban način je ukrasila moj dosadašnji rad i učinila me izuzetno zadovoljnom i ispunjenom najlepšim osećanjem“, navela je glumica, ćerka poznatog glumca Milana Štrljića.

„Nagrada mi je potvrdila da sam do sada na pravi način koračala životom umetnika, što nije uvek jednostavno i pokazala mi da kvalitet, dobar sadržaj, trud, istrajnost, talenat i pošten, besprekorno profesionalan odnos prema poslu, bivaju prepoznati, pohvaljeni i nagrađeni“, navela je dramska umetnica, te zahvalila Kulturno – prosvetnoj zajednici Srbije i predsedniku žirija književniku i scenaristi Milovanu Vitezoviću.

Izvršni odbor KPZS doneo je odluku da se dodele i tri Povelje i to Kanadsko-srpskom dobročinstvu „Jovan Dučić“ književnom časopis,u „Ljudi govore“, i Srpskoj TV Toronto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.