U trendu

Zlatni pečati Kinoteke Šijanu, Jakšiću i Zelenoviću

BEOGRAD – Dan Jugoslovenske kinoteke obeležen je sinoć otvaranjem 23. Festivala nitratnog filma i uručenjem njenog najvišeg priznanja, „Zlatni pečat“, Slobodanu Šijanu, Miloradu Jakšiću Fanđu i Radoslavu Zelenoviću.

Na svečanosti u Kinoteci, njen direktor Jugoslav Pantelić uručio je „Zlatni pečat“ za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji Šijanu, nekadašnjem direktoru te ustanove i reditelju filmova „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče pocasni krug“, „Davitelj protiv davitelja“ i drugih.

„U Kinoteci sam odrastao, učio o filmu i ova nagrada mi vrlo znači… Srećan sam što sam zajedno ovde sa Raletom i Fanđom, na čijoj crno-beloj fotografiji sam se školovao“, rekao je Šijan.

„Zlatni pečat“ su dobili, na godišnjicu prve filmske projekcije u Beogradu i na Balkanu (6. jun 1896.), i direktor fotografije Jakšić za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, i Zelenović za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke.

„Zahvaljujem Kinoteci. Što se mene tiče, ovo je najviša nagrada koju mogu da dobijem, nagrada za trajanje, uspešan dugogodišnji rad. Nagrada koju mogu da dobijem iznad je samo nebo“, rekao je Jakšić.

Prema njegovim recima, „jedina viša nagrada“ jeste to što je dodela priređena u dvorani Kinoteke nazvanoj po reditelju Dušanu Makavejevu.

Zelenović, koji je karijeru posvećenu filmu počeo 1971. godine, rekao je da je kao i svi maštao da jednog dana radi u Kinoteci.

Direktor Kinoteke od 1992. do 2013. godine, Zelenovih je podsetio da je nagrada „Zlatni pečat“ ustanovljena 1995. „iz besa“, kada je zemlja usled sankcija bila „zaključana sa svih strana“.

„Od mojih 50 godina rada, samo jedna osoba me pratila 45. Pošto nje više nema, ovo posvećujem njoj“, rekao je Zelenović misleći na svoju preminulu suprugu.

„Plaketa Jugoslovenske kinoteke“ za afirmaciju filmske umetnosti uručena je novinarki Mioni Kovačević, sekretaru grada Beograda za kulturu i filmskom kritičaru Ivanu Karlu za doprinos obogaćivanju tehničke zbirke Kinoteke, i filmskom uredniku Kulturnog centra u Nišu Dejanu Dabiću za saradnju na izdavačkoj delatnosti sa Kinotekom.

Kinooperater Arhiva Kinoteke Petar Durović dobitnik je „Plakete“ za dugogodišnju uspešnu saradnju i predan rad u toj ustanovi.

Umetnički direktor i selektor Aleksandar Erdeljanović potom je svečano otvorio festival „Nitrat 23“, tokom kog će posetioci Kinoteke od 6. do 15. juna moći da vide 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Amerike i Azije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.