U trendu

Zoran Todorović u operi „Toska“ 16. aprila u NP

BEOGRAD – Publika će u subotu, 16. aprila na Velikoj sceni (19.30) Narodnog pozorišta u Beogradu imati prilike da čuje jednog od deset vodećih svetskih tenora današnjice Zorana Todorovića u ulozi Kavaradosija u operi Đakoma Pučinija „Toska“, najavili su iz NP.

U naslovnoj ulozi nastupa prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović.

Ulogu Barona Skarpije tumačiće Nikola Mijailović, bariton svetskog renomea i čest gost na mnogim zanačajnim operskim scenama širom sveta.

Dirigent Ana Zorana Brajović.

Operski pevač Zoran Todorović već godinama veoma uspešno nastupa u najznačajnijim svetskim operskim kućama kao što su Bavarska državna opera, Semper opera u Drezdenu, Nemačka opera i Državna opera u Berlinu, Holandska opera, Teatar La Mone u Briselu, Bečka državna opera, Opera San Franciska, Opera Los Anđelesa, Teatar Kapitol u Tuluzu, Marsejska opera, Kraljevska opera Kovent Garden, kao i na Festivalu u Bregencu i u Narodnom pozorištu u Tokiju, pod palicom najznačajnijih dirigenata našeg vremena.

Iako je karijeru započeo kao lirski tenor raspon njegovog glasa omogućava mu da peva i dramske uloge. Todorović je 2009. godine, na opšte oduševljenje publike Masimo Teatra u Palermu, izveo svoj prvi vagnerovski repertoar, i to u naslovnoj ulozi Vagnerove opere Lorengrin.

Od tada se na njegovom repertoaru niže veliki broj uloga dramskih tenora među kojim su: Andre Šenije, Dik DŽonson u operi Devojka sa zapada, Žan u Masneovoj operi Herodijada, Polion u Normi, Manriko u Travijati, Don Alvaro u operi Moć sudbine , Turidu u operi Kavalerija rustikana i Kanio u operi Pajaci, Don Hose u operi Karmen, Kalaf u Turandotu, Ruđero u Lastavici, Kralj Artur i mnoge druge.

NJegovi budući projekti su naslovna uloga u Lorengrinu i uloga Eleazara u operi Jevrejka sa Flamanskom operom, kao i prvo pojavljivanje u ulozi Apolona u operi Dafne Riharda Štrausa u Hamburškoj državnoj oper, opera Jevrejka u Nationalnoj Operi Hannover , Herodes u Operi Salome u Pariskoj Opera Bastilje.

Nikola Mijailović, operski pevač – bariton, umetnik svetskog renomea i čest gost na mnogim značajnim operskim scenama širom sveta, a od novembra 2021. godine imenovan je za direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Gostovao je u operskim kućama poput Milanske Skale, Venecije, Verone, Las Palmasa, Drezdena, Hanovera, Tokija, Seula, Pekinga, Beča, Katanije, Moskve i Tel Aviva. NJegov repertoar obuhvata četrdesetak vodećih uloga baritonskog faha, kao što su Rigoleto, Nabuko, Jago, Evgenije Onjegin, Baron Skarpija i druge.

U podeli na subotnjem izvođenju su i Mihailo Šljivić, Vuk Matić, Darko Đorđević, Gavrilo Rabrenović, Sveto Kastratović i Lenka Maksimović.

Učestvuje Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

Reditelj Dejan Prošev.

Scenografiju je kreirao Miraš Vuksanović, kostime Katarina Grčić Nikolić.

Premijera ove opere bila je 2. aprila 2014. godine.

Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.

Glavni junaci priče su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije Baron Skarpija.

„Toska“ je praizvedena 14. januara 1900. godine u Teatro Costanzi u Rimu.

Srpska praizvedba održana je 10. januara 1914. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar