U trendu

Žozefina Beker prva crna žena u pariskom Panteonu

PARIZ – Žozefina Beker, francusko-američka aktivistkinja za građanska prava, muzička zvezda i heroj Pokreta otpora iz Drugog svetskog rata, postaće danas prva crna žena koja će biti sahranjena u francuskom mauzoleju Panteonu u kojem počivaju posmrtni ostaci brojnih slavnih francuskih ličnosti.

Na čelu današnje ceremonije biće francuski predsednik Emanuel Makron, a ceremonija će biti usredsređena na njeno nasleđe kao borca Pokreta otpora, aktivistkinje i antifašiste koja je pobegla od rasne segregacije 1920-ih u SAD na pozornicu pariskog kabarea, i koja se borila za inkluziju i protiv mržnje, piše britanski list „Gardijan“.

Pripadnici francuskog vazduhoplovstva nosiće kovčeg sa komadićima zemlje iz četiri mesta u kojima je Žozefina Beker živela: američkog grada Sent Luisa gde je rođena; Pariza, gde su njeni muzički nastupi „bacili u senku“ rasne i seksualne stereotipe i učinili je najplaćenijim izvođačem svog vremena; Šato Milanda, gde je živela i Monaka, njenog poslednjeg doma.

Kovčeg će biti stavljen u grobnicu rezervisanu za nju u kripti Panteona.

Makronova kancelarija je saopštila da je ovo priznanje da je Beker „čitavog života bila posvećena potrazi za slobodom i pravdom“.

Žozefina Beker je rođena u Misuriju 1906. godine, napustila je školu sa 13 godina i kao dete je bila svedok zastrašujućih nereda i nasilja nad crncima koji su doveli do raseljenja više hiljada ljudi.

Kasnije je rekla da je grad njenog rodenja na nju užasno uticao.

„Jednostavno nisam mogla da podnesem Ameriku, i bila sam jedna od prvih obojenih Amerikanaca koji su se preselili u Pariz“, rekla je Beker za „Gardijan“ 1974. godine.

Imala je 19 godina kada je stigla u Pariz gde je postala poznata po svojim provokativnim plesnim tačkama, noseći na nekim nastupima suknju od lažnih banana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.