Zvezda elektronske muzike Đ Džejms Lavel stiže na Palić

PALIĆ – Jedan od najvažnijih događaja predstojećeg Palićkog filmskog festivala biće specijalna projekcija britanskog muzičkog dokumentarca „Man from MoWax“ koji govori o turbulentnom životu i karijeri ikone andergraund Đ scene Džejmsa Lavela, najavili su producenti festivala.

Festival će ugostiti reditelja filma Metjua Džonsa, producenta Majkla Mekmahona i glavnog junaka filma Džejmsa Lavela, koji će nakon projekcije, 25. jula u bioskopu Abazija na Paliću, odgovarati na pitanja publike.

U ovom atipičnom dokumentarcu, koji na krajnje iskren način prikazuje uspone i padove popularnog umetnika, gledaoci će moći da prođu kroz gotovo tri decenije koje su oblikovale savremenu britansku kulturu, a u filmu o Lavelovom uticaju na muzičku scenu govore brojni svetski poznati Đ izvođači – Ian Brown, Mašive Attack, Grandmaster Flash, Josh Homme, i drugi koji su tokom karijere sarađivali s njim.

Ovo je izuzetna priča o jednoj od najenigmatičnijih, ali i najuticajnijih figura savremene britanske kulture, nastale od impozantne građe od 700 sati snimaka iz eksluzivne privatne arhive umetnika.

Film „Man from MoWax“ je retka prilika i jedinstvena šansa za uvid u Lavelovo stasavanje od nepoznatog tinejdžera do globalne muzičke zvezde.

„Ovaj film je mnogo ličniji od tipičnog muzičkog dokumentarca. Zauvek ću biti zahvalan DŽejmsu i Đ Shadow-u na ovom neusiljenom i do sada neviđenom pogledu u njihove živote, i na tome što su obojica bili toliko velikodušni da mi povere svoje intimne, snimljene uspomene“, kaže Metju Džouns, reditelj filma

Džejms Lavel će narednog dana (26. jula) nastupiti na Paliću u okviru Summer3p festivala elektronske muzike, što je rezulat saradnje dva Palićka festivala.

Festival evropskog filma Palić će tokom svog 26. izdanja, koje se održava od 20. do 26. jula, prikazati više od 130 filmova u 15 programskih celina, ugostiti aktuelne evropske umetnike svih generacija i prirediti dinamičan prateći program uz brojne radionice, izložbe i muzičke događaje.

Džejms Lavel je engleski muzičar, osnivač i vlasnik izdavačke kuće „Mo’Wax“ koju je pokrenuo 1992. godine.

Pre nego što je postao svetski poznat Đ, stasavao je uz roditeljsku kolekciju ploča i na setovima je puštao muzičare poput Stivija Vondera i rok legendi Deep Purple.

Kao tinejdžer se zaljubljuje u hip-hop, sa 14 godina pušta muziku u rodnom Oksfordu, a potom započinje proboj na londonskoj sceni.

Izdavačku kuću „Mo’Wax“ osniva u svojoj 18. godini, u okviru koje izdaje niz kultnih albuma, među kojima se izdvaja „Đ Shadow – Endtroducing…..“, kao i debitantski album grupe UNKLE „Psyence Fiction“, koju u tom trenutku čine upravo on i Đ Shadow, i na kome gostuju zvezde britanske alternativne scene poput Toma Jorka, Ričarda Eškrofta, i drugih.

Bio je kurator čuvenog muzičkog festivala Meltdown 2014. godine, nakon što su se u istoj ulozi okušali velikani pop kulture poput Dejvida Bouvija, Peti Smit i Džarvisa Kokera.

Bio je zadužen za saundtrek serije „Trust“, u kojoj je jedan od reditelja bio i oskarovac Deni Bojl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.