U trendu

RUČAK ZA DESETKU: Recept za najukusniju zapršku za kuvani pasulj, evo u čemu je caka

Kuvani pasulj se može zapržiti na nekoliko načina, a svaka domaćica ima svoju kulinarsku tajnu. U nekim krajevima zaprška se pravi sa slaninom, u drugim sa svinjskom mašću, a neko u zapršku uopšte ne stavlja brašno.

Klasična zaprška za pasulj i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i mlevene začinske paprike. Priprema je laka – brašno se uprži do zlatne boje, doda se aleva paprika i polako se razredi sa delom čorbe. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

Međutim, možete zapržiti pasulj i na drugi način!

Prvo treba da ga skuvate potpuno. Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i papriku. Kada voda ispari, dodaje se malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Jelo se prži dok se ne zgusne.

U nekim krajevima severne Bugarske, za pasulj se pravi zaprška bez brašna!

Prvo se pasulj skuva. U međuvremenu se u drugoj posudi ugreje ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vreme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, alevom paprikom i poslužuje se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar