U trendu

U Jugoslaviji se ovo jelo pripremalo skoro svaknevno, a danas je potpuno zaboravljeno

Jela iz Jugoslavije ostala su urezana u sećanje svakome. Neka su opstala i spremaju se i danas, dok su druga zaboravljena.

Mnoge generacije su odrasle na jelu koje se danas retko pravi, a to su žganci. Jelo dolazi iz Slovenije i Hrvatske, a može da se pravi samo od brašna i vode, a možete da dodate i krompir. Stvar ukusa predlaže da ovaj zaboravljeni jugoslovenski recept napravite sa krompirom.

Žganci dosta podsećaju na palentu, a priprema nije komplikovana, ali zahteva malo truda. Služite sa kiselom pavlakom kao prilog ili samostalno jelo.

Sastojci:

7 krompira

150-200 g brašna

1 kašika masti

180 g kisele pavlake

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite kockice. Pokrijte dno većeg i dubljeg tiganja krompirom, pa sipajte vodu da pokrije krompir i dodajte još 2 prsta preko. Posolite i poklopite, pa kuvajte dok ne omekša, nekih 15 minuta. Ispasirajte krompir u tiganju sa sve vodom.

Zatim postepeno dodajte brašno i mešajte konstantno. Treba da dobijete teksturu pirea. Ako je potrebno dodajte još brašna, ali nemojte da preterujete. Kuvajte na tihoj vatri i mešajte konstantno da vam ne zagori, nekih 20 minuta.

U drugi tiganj sipajte mast i kada se istopi dodajte pavlaku. Kuvajte na tihoj vatri dok se pavlaka skroz ne zagreje, a zatim krompir sipajte u neku posudu i prelijte pavlakom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.