U trendu

Domaće kiselo mleko

Sastojci

 • 1 litar mleka
 • 2 dl kiselog mleka

Način pripreme

Skuvati mleko i pustiti da vri dva do tri minuta. Ostaviti da se prohladi. Najbolja temperatura za kiseljenje je oko 35 stepeni. Proceniti temperaturu mleka i kiseliti ga: u dve staklene tegle staviti 100 grama kiselog mleka i dobro umutiti drvenom kašikom. Sipati mleko u tegle i ponovo dobro umutiti, sve zajedno, drvenom kašikom, a zatim zatvoriti poklopcem.
Uviti tegle u kuhinjske salvete i staviti da odstoje u nekoj dubljoj posudi oko 3 sata. Za to vreme će se mleko ukiseliti.
Staviti mleko u frižider da prenoći i tada koristiti. Bez obzira na procenat masnoće u mleku, postupak kiseljenja će biti veoma uspešan, dobićete ukusno i gusto kiselo mleko.
Na ovaj način ćete znati šta vi i članovi vaše porodice jedete. Obavezno kupite mleko bez hidrogenizovanih masti, sa prigodnim procentom masti, koji je naznačen na ambalaži.

(Tatjana Tomić, Toronto)

10 komentara
 1. Anonimni

  a sta ako nam nije uspeo prvi put jel moram da bacim? 🙁

 2. Nadia

  Već duže vremena kisjelim mlijeko. Za svako sledeće odvojim 2 supene kašike (po litru) dobijenog kiselog. Pozdrav.

 3. Tanja Tomić

  Ako imate problem sa mlekom, kada ga skuvate, pusite da na blagoj vatri kuva par minuta, da voda ispari. Dalje postupati po receptu.

 4. Pavle Bonev

  Šta staviti u mleko da se ne pokvari? Slušam deka, ako se stavi soda bikarbona, poveke ke trajnost ke ima. Da li e toa točno?

 5. Lela Velisavljev

  Sigurno je problem u mleku, jer njihova mleka imaju manje masnoće od našeg, koje je kao zdravije. U poslednje vreme ni ja ne mogu da napravim jer kupovno mleko ima veću količinu vode, a kisela mleka i jogurt se i kod nas sve više proizvode od mleka u prahu jer je nedostatak domaćeg mleka, a i po proizvođačima, jeftinije je da kisela mleka i jogurt prave od mleka u prahu koje uvoze, a ne od domaćeg mleka.

 6. Biljana Milosavljević

  I ja sam ovako kiselila mleko dok sam živela u Srbiji i deca su obožavala baš to kiselo mleko. Međutim, ovde u Švedskoj sam pokušala, ali mi ne uspeva. Mora da je problem u mleku?

 7. Lela Velisavljev

  Draga Snežana, ako mleko ukiselite sa jogurtom, dobijate jogurt, i to na sledeći način.
  Princip je isti kao i kod kiselog mleka, samo kad se ukuva mleko, na 1 l mleka, čim provri, dodate 1/2 l vode i tu dodate 1/2 l jogurta (može i više, u zavisnosti od toga koje je masnoće jogurt). Sve se sjedini i ostavi se da prenoći upakovano na toplom. Sutra ga treba sjediniti mikserom i eto vama odličnog jogurta. Staviti u frižider.
  Što se tiče kiselog mleka, najbolje je da se ukiseli u kravlje mleko sa ovčijim kiselim mlekom (kupovnim, koje je blaže), jer ovako ukiseljeno nema ništa surutke i čvrsto je kao sladoled.

 8. Snežana Osmić

  Recept je super, ali gde da nađem kiselo mleko? Ovde ima samo jogurta. Da li je isti ishod kiseljenja?

 9. Tatjana Tomić

  U receptu nema napomene da se za svako sledeće kiselo mleko koristi kiselo mleko dobijeno na ovaj način, ne kupuje se gotovo.

 10. Rada Gavranović

  Hvala na tako jednostavnim, tj. svakodnevnim savetima, a tako preko potrebnim. Pozdrav od Rade.

Napišite komentar