U trendu

Ruska salata – za novogodišnje uživanje

Pored ukrašene jelke, poklona i svetlećih lampiona, na pomen Nove godine mnogima na pamet prvo padne – hrana. A među omiljenom hranom za svetkovine neprikosnoveno mesto drži ruska salata.

Činjenica da je ovo jelo već decenijama prisutno na trpezama širom bivše države, ne znači da se u svakoj kući pravi na isti način.

Iako deluje da je recept baš jednostavan – pomešaju se seckano kuvano povrće i kiseli krastavci, tvrdo kuvana jaja uz dodatak piletine ili šunke, sa majonezom i malo senfa – retko kad ćete sresti dve osobe koje spremaju rusku salatu na isti način.

„Kad probam neku lošu, budem baš tužna“, kaže Violeta, koja rusku salatu sprema samo za Novu godinu.

Čeka 31. decembar i jede je tog dana i sledećeg dana.

„To je kao neko kršenje pravila kako se inače hranim, koje sebi dopustam jednom godišnje.“

Recept koji pravi s mamom i sestrom podrazumeva kisele krastavce, šunku, kuvani krompir, šargarepu, grašak, kuvana jaja, majonez, limunov sok, so i biber. Nikad ga ne menja i ne razume zašto neko pravi salatu s piletinom.

Slično razmišlja i Žana, koja pravi salatu jednom u šest meseci. Koristi šunku, nikad piletinu, a umesto seckanog povrća koristi smrznutu mešavinu koju skuva.

Najvažnije joj je da koristi istu vrstu majoneza i uvek doda malo senfa u salatu.

Ruska salata u (post) sovjetskim republikama

U Rusiji se jede ruska salata, ali se ne zove tako. Poznata je kao Olivije, po moskovskom kuvaru belgijskog porekla Lusijenu Olivijeu, koji je prvi put napravi ovo jelo šezdesetih godina 19. veka u najčuvenijem moskovskom restoranu tog doba – Ermitaž.

Njegova varijanta – meso jarebice, teleći jezik, kavijar, zelena salata, kapar i dimljena pačetina – danas deluje neprepoznatljivo. Tačan recept za umak koji je sadržao ulje, sirće i žumanca ostao je tajna.

Verzija sa jeftinijim namirnicama, samo jednom vrstom mesa i kuvanim povrćem s kiselim krastavcima postala je popularna u narodu.

Iako je procvat doživela u vreme socijalizma, rusku salatu su u naše krajeve doneli Rusi koji su došli posle Oktobarske revolucije.

Moderna verzija salate koja se sprema u Rusiji sadrži seckan kuvan krompir, šargarepu, grašak, kisele krastavce, celer, luk, kuvanu piletinu koja može biti zamenjena šunkom ili parizerom, kisele jabuke, so, biber, senf i obavezni majonez.

Velika količina majoneza čini da je Olivije salata manje popularna među mlađom generacijom koja vode računa o zdravoj ishrani, kaže Sergej Zakin, novinar ruskog servisa BBC.

„Ali nemoguće je zamisliti Novu godinu bez ove salate“, zaključuje Zakin.

I u drugim državama nastalim nakon raspada Sovjetskog Saveza, hladna salata s povrćem i majonezom bila je neodvojivi deo novogodišnjeg slavlja. Kako ih ovo jelo podseća na bivši režim, mnogi Ukrajinci ne žele više da prave „rusku“ salatu.

Oksana Pidubna, novinarka ukrajinskog servisa BBC kaže da sve više mladih u ovoj zemlji odbija da jede ovu salatu, ali da je ipak i dalje popularna.

Ukrajinska verzija je sličnija salati koja se jede u našim krajevima – ne sadrži luk, jabuke i šunku.

Domaći ili kupovni majonez?

Slavka jede rusku salatu od svog detinjstva pedesetih godina prošlog veka. Seća se kako je njena majka uvek pravila domaći majonez, čak i kada nekoliko decenija kasnije, većina žena prešla na kupovnu verziju.

„Najvažnije za dobar majonez je da jaja budu sveža i na sobnoj temperaturi, da ih ne mutite direktno iz frižidera“, savetuje mlade domaćice, ali priznaje da majonez gotovo nikada ne pravi sama, već ga kupuje.

Mira kaže da se ne seća kada je poslednji put pravila salatu, jer za praznike uvek napravi neko drugi. Kada je pravila, uvek je sama mutila majonez, ali umesto šunke ili piletina, koristi kuvanu rozbratnu.

Ne stavlja kuvana jaja, jer smatra da dovoljno jaja ima u majonezu. I nikada ne koristi grašak.

„Grašak je uvreda“ odlučna je.

Restoran ili brza hrana – gde su obroci kaloričniji

Diplomatija na meniju: Kako hrana utiče na politiku

Mediteranska dijeta pomaže u prevenciji depresije

Ruska ili francuska?

Van Evrope ruska salata je popularna u Izraelu, Turskoj i Iranu. U Latinskoj Americi i Španiji poznata je pod imenom „ensalada rusa“. Španska verzija može sadržati tunjevinu umesto piletine.

U susednoj Hrvatskoj, ovo jelo je poznato pod imenom francuska salata. Neke domaćice u Srbiji tvrde da je francuska salata ustvari isto što i ruska, samo bez mesa.

Kako se u javnosti sve više pažnje obraća na zdrav život, mnogi ne jedu rusku salatu zbog kalorične vrednosti.

Biljana iz Novog Sada nikada ne pravi rusku salatu za praznike.

„Ne vidim poentu, niti je sveže, niti je zdravo a ima mi ukus osamdesetih, kada je i kuvanje i odnos prema hrani i telu na ovim prostorima bio u najmanju ruku problematičan i oslanjao se na nekolicinu sastojaka i veoma malo začina.“

Iako konzumira majonez u sendvičima, smatra da salata treba da obroku da „pridoda dašak svežine, a ne da ga učini još težim“.

Ona će za Novu godinu spremati sporo pečenu prasetinu, kiselu salatu i slatko-ljuti sos.

(BBC News na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)