U trendu

Savršeno prhko testo pravi se ovako, mnogi prave 1 grešku: Samo uz ove cake biće hrskavo i sočno

Prhko testo osnova je brojnih neodoljivih poslastica (pite, tartovi), a koristi se i za slana izdanja.

Njegova priprema zaista nije zahtevna – osnovni sastojci su brašno, jaja i masnoća. Ipak, ima nekoliko malih začkoljica koje treba izbeći po svaku cenu, ovo su najvažnije.

Hladni maslac i hladne ruke

U receptima retko piše da sastojci budu hladni, a kod ovog testa je suprotno – maslac mora da bude hladan. Treba ga umešati brzo, rukama koje pre toga takođe treba rashladiti vodom. U suprotnom će testo biti masno i teško. Uz to, bilo bi dobro da se prhko testo mesi na hladnoj površini (poput mermera). Ako je nemate, svakako izbegavajte da ga mesite blizu vrućeg šporeta.

Radite brzo

Bez obzira na to mesite li rukama ili vam u tome pomaže mikser, imajte na umu da proces treba da bude što kraći. Ako „mučite“ testo, razviće se gluten, a maslac će početi da se topi.

Testo mora da se odmori

Ako vam iznenada dolaze gosti i desert morate brzo da poslužite, savet je da se ne upuštate u pripremu kolača od prhkog testa. Iako je proces njegovog pravljenja jednostavan, testo mora da odstoji u frižideru minimum pola sata. Ako propustite ovaj korak, velika je verovatnoća da će se u određenoj meri skupiti pri pečenju, a ni tekstura neće biti za pohvalu.

Ne maltretirajte testo oklagijom

Ako je testo duže vreme bilo u frižideru, ostavite ga nekoliko minuta da odstoji na sobnoj temperaturi. Budete li na njega navalili oklagijom, popucaće, proces valjanja će trajati duže, maslac će početi da se topi, a i gluten će se „vratiti u život“. Poslužite se papirom za pečenje

Ako se bojite da će se testo zalepiti za radnu površinu, nemojte ga utapati u brašno. Radije ga stavite između dva lista papira za pečenje i pažljivo (i brzo) ga razvaljajte.

Dobro zagrejte rernu

Pre pečenja kolača, sačekajte da se rerna dobro zagreje i nemojte spuštati temperaturu ispod 200 stepeni Celzijusa. Ako testo ubacite u mlaku rernu, počeće da se topi, a ne da se pečeš, piše Gastro.24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)