U trendu

Ovu mahunarku svi “zaobilaze”, a kažu da je najmoćnija: Brzo se kuva, a što duže stoji to je ukusnija

Sočivo je najmoćnija mahunarka zbog bogatih izvora kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, proteina biljnog porekla, i brojnih drugih sastojaka.

Odlična je namirnica za sve pobornike zdravih stilova života. Posebno preporučena za  trudnice, mame koje doje, decu u razvoju, dijabetičare. Ako dojite, a beba ima manje od 3 meseca, pratite nakon jela 24 sata. Ako se kod bebe javljaju grčevi, odložite ovu namirnicu na par meseci.

Zašto je sočivo najmoćnija mahunarka?

U odnosu na ostale mahunarke sočivo ima najveći procenat nerastvornih vlakana. Jedinstvenost škroba sočiva ogleda se u sposobnosti sporog varenja (nerastvorljiva vlakna, takođe doprinose sporijem varenju), pa je sočivo namirnica izbora za dijabetičare. Upoređujući sočivo, sa ostalim mahunarkama, kao što su grašak, leblebija, pasulj… sastav sočiva daleko je bogatiji polifenolima.

Između ostalog, polifenolna jedinjenja sočiva igraju i veliku ulogu u održavanju nivoa šećera u krvi. Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da konzumiranje polifenola može da igra vitalnu ulogu u zdravlju kroz regulisanje metabolizma, težine, hroničnih bolesti i proliferacije ćelija. Flavonoidna jedinjenja u sastavu sočiva su poznata po svojim jakim antioksidativnim efektima.

Koliko se dugo kuva sočivo?

Bez obzira da li je sočivo crveno, žuto, belo, crno, zeleno, ružičasto ili smeđe,  brzo se i lako priprema (25 minuta  je potrebno za kuvanje narandžastog sočiva, dok se zeleno kuva 45 minuta).

Sočivo ne treba da bude prekuvano, treba da bude meko, nepromenjene forme i da se omotač ne odvaja. Kod vrsta kojima je omotač već uklonjen (žuto, crveno, belo), sočivo tokom kuvanja postaje kašasto. Napominjemo da se u omotaču nalaze mnogi dragoceni sastojci.

Sočivo u paradajz sosu

Propržite 1 glavicu crnog luka na manjoj temperaturi, polako, oko 10-15 minuta, dodajte 1 čen belog luka i malo rendanog đumbira (1 kašičica).  Dodajte oprano i isceđeno sočivo (koje je odstojalo 1 noć u vodi), stavite paradajz pelatili kuvani paradajz (u zavisnosti od količine sočiva – na 200 g sočiva 1 konzerva pelata ili 2 čaše kuvanog paradajza). Zatim 1 čašu vode (ili ako imate sačuvan bujon od pileće ili juneće supe).  Posolite (možete dodati začin za jelo bez glutaminata) i kuvajte na tišoj vatri da vri još 25 minuta. Pred kraj proverite da li je sočivo dovoljno slano. Dodajte korijander, koji list bosiljka i biber. Jelo treba da bude gušće, da veći deo vode ispari.

Služite kao gotovo jelo bez priloga, kao jelo u koje možete dodati ćufte od mesa. Kao jelo uz posebno servirano meso, ili ribu, ili kao preliv za testeninu. Servirajte uz zelenu salatu.

Sočivo u bešamel sosu –  Kraljevsko sočivo

Propržite 1 glavicu crnog luka na manjoj temperaturi, polako, oko 10-15 minuta. Posebno skuvajte oprano i isceđeno sočivo u vodi, procedite od vode u kome se kuvalo posle 25 minuta kuvanja i sjedinite sa bešamel sosom. Posolite, pobiberite i kuvajte zajedno sa bešamelom 2-3 minuta.

Bešamel sos: na 45g putera na tišoj vatri propržiti 45 g brašna. Mešati, dok ne bude potpuno penasto i nepromenjene boje, polako dodavati mlako mleko (3 čaše). Kuvati dok se ne zgusne, pa posoliti i dodati malo bibera.

Ovako pripremljeno sočivo može se jesti kao obrok, a može biti i prilog uz pečenu ribu ili meso. Najbolje je servirati uz zelenu salatu.

Oba recepta su za oko 200 grama sočiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.