U trendu

Pečene šljive – pekmez bez konzervansa

Sastojci

 • 3 kg šljiva bez koštica
 • 300 grama šećera

Način pripreme

Na 1 kilogram šljiva staviti 100 grama šećera (od 3 kg šljiva bez koštica i 300 grama šećera dobiju se 4 tegle pekmeza). Pekmez može 2 godine da stoji bez kvarenja.

U tepsiju dubine 4-5 cm staviti prepolovljene šljive tako da gore bude prepolovljena strana i da bude najviše 3 sloja. Posuti šećerom i peći u već zagrejanoj rerni (250 stepeni) oko 50 minuta. Sipati u tegle (treba da bude ređe – kao kad pravite testo za palačinke – zgusnuće se već u teglama i biće taman gustina kao što treba), zatvoriti poklopcima, okrenuti teglu tako da bude na poklopcu i ostaviti 5 minuta. Zatim tegle vratiti na „dobru“ stranu i pokriti ih da odstoje 24 sata. Ako nemate poklopce, tegle zatvoriti celofanom i odmah pokriti.

U toku pečenja možete i 2-3 puta promešati, tako neće ostati cele šljive, pa dobijete pekmez. Ako ne mešate, ostaju šljive u komadu. Ako imate više šljiva za pečenje, bez pranja tepsije samo dodajte novu turu i tako dok sve ne potrošite.

Ako želite nešto posebno, u jednu turu šljiva dodati orahe – u svaku polutku šljive polovinu oraha, a sve ostalo raditi po receptu.
Vreme za pripremu: 50 minuta

Pripremite zimnicu.

(Dušica K, Zrenjanin)

5 komentara
 1. Babej

  Ovako pravim i ja samo u serpi u kojoj i inace na ringli kuvam dzem. Povremeno treba promesati da sljive ne ostanu cele. Dodaci po ujusu i zelji, ja stavim malo limunovog soka zbog ukusa i boje. Pravim ga i na ringli i nemam problem sa prskanjem i opekotinama jer, posto masa provri smanjim jacinu ringle na 6 a kasnije na 5( pri kraju na 3) ,sto je optimalno da lagano vri. Tada vise i ne stojim uz sporet samo povremeno promesam.

 2. Slavka Vujasin

  Ovo je moj omiljeni recept. Ja ne stavljam rum niti čokoladu, već jedan limun izrezan na kolutiće. To je super. Probajte da se uvjerite.

 3. Ružica B.

  Sviđa mi se, moram da probam pogotovu što se pravi u rerni. Jedne godine sam pravila na plotni i završila sa opekotinama po rukama od prskanja pekmeza!

 4. Slađana Ilić

  Odličan recept, pravim svake godine. Ja stavim malo ruma i na 5 kg šljiva 200 g čokalade za jelo.

 5. Biljana Lović

  Po istom postupku pravim, samo bez trunke šećera, provereno već nekoliko godina, ne kvari se, dobro je za šećeraše. I kompot od šljiva pravim bez šećera i super je.

Napišite komentar