Pečene šljive – pekmez bez konzervansa

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Sastojci

 • 3 kg šljiva bez koštica
 • 300 grama šećera

Način pripreme

Na 1 kilogram šljiva staviti 100 grama šećera (od 3 kg šljiva bez koštica i 300 grama šećera dobiju se 4 tegle pekmeza). Pekmez može 2 godine da stoji bez kvarenja.

U tepsiju dubine 4-5 cm staviti prepolovljene šljive tako da gore bude prepolovljena strana i da bude najviše 3 sloja. Posuti šećerom i peći u već zagrejanoj rerni (250 stepeni) oko 50 minuta. Sipati u tegle (treba da bude ređe – kao kad pravite testo za palačinke – zgusnuće se već u teglama i biće taman gustina kao što treba), zatvoriti poklopcima, okrenuti teglu tako da bude na poklopcu i ostaviti 5 minuta. Zatim tegle vratiti na „dobru“ stranu i pokriti ih da odstoje 24 sata. Ako nemate poklopce, tegle zatvoriti celofanom i odmah pokriti.

U toku pečenja možete i 2-3 puta promešati, tako neće ostati cele šljive, pa dobijete pekmez. Ako ne mešate, ostaju šljive u komadu. Ako imate više šljiva za pečenje, bez pranja tepsije samo dodajte novu turu i tako dok sve ne potrošite.

Ako želite nešto posebno, u jednu turu šljiva dodati orahe – u svaku polutku šljive polovinu oraha, a sve ostalo raditi po receptu.
Vreme za pripremu: 50 minuta

Pripremite zimnicu.

Pogledajte komentare (4)

4 komentara

 • Slavka Vujasin

  Ovo je moj omiljeni recept. Ja ne stavljam rum niti čokoladu, već jedan limun izrezan na kolutiće. To je super. Probajte da se uvjerite.

 • Ružica B.

  Sviđa mi se, moram da probam pogotovu što se pravi u rerni. Jedne godine sam pravila na plotni i završila sa opekotinama po rukama od prskanja pekmeza!

 • Slađana Ilić

  Odličan recept, pravim svake godine. Ja stavim malo ruma i na 5 kg šljiva 200 g čokalade za jelo.

 • Biljana Lović

  Po istom postupku pravim, samo bez trunke šećera, provereno već nekoliko godina, ne kvari se, dobro je za šećeraše. I kompot od šljiva pravim bez šećera i super je.

Ostavite komentar

Oznake