Sjajan trik: Evo kako da vam se kiseli kupus nikad ne pokvari

Nakon spremanja turšije i kuvanja ajvara, došao je na red i kiseli kupus. Ipak, mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im kiseli kupus brzo propadne.

Zato vam donosimo trik koji će to sigurno sprečiti, kao i osnovna pravila zbog kojih će najlepša turšija uspeti i početnicima.

Najprostiji recept

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom na to da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se sipa voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa i tako ćete sprečiti brzo kvarenje kupusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.