U trendu

Slatko od grožđa

Sastojci

 • 1 kg grožđa
 • 1,25 kg šećera
 • 1 limun
 • 1 čaša vode

Način pripreme

Slatko od grožđa treba kuvati od sitnog grožđa, posebne vrste koja se zove sultanija. Ovo grožđe nema semenki, a ima vrlo nežnu kožicu, tako da se plod bez ikakve obrade može lepo skuvati. Sultanija koju ste odabrali za slatko ne sme biti prezrela, već poluzrela.

Grožđe pažljivo operite i skinite zrna sa grozda, jedno po jedno. U šerpu za kuvanje slatka sipajte šećer, nalijte čašu vode i kuvajte sirup kao i za svako drugo slatko. Kada sirup bude skuvan, spustite grožđe u njega i kuvajte dalje. Dodajte limun, oljušten i isečen na kolutove. Kuvajte sve dok se slatko ne zgusne tako da sa podignute kašike pada u krupnim kapima.

Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine i pokrijte mokrim čistim platnom. Ostavite da stoji 12 časova, a onda sipajte u suve čiste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na ostavite na prohladno mesto.

4 komentara
 1. Sefcet Byram

  Slatko je verovatno dobro, ali ova vrsta grožđa kao crna barem u Austaliji ne postoji. Postoji belo grožđe pod istim nazivom i bez semenki. Uostalom, probaću sa belim grožđem pa šta bude. Hvala za recept.

 2. Rada Rosić

  Da li treba ljuštiti zrna grožđa?

 3. Dragana Živadinović

  Ja sam kuvala od ovog grožđa, ali belog, super je, a mislim da je uvezeno iz Italije.

 4. Nada Terzić

  Nisam do sada čula za ovu vrstu grožđa. Slatko je sigurno veoma lepo, ali ne znam gde mogu da kupim ovo grožđe.

Napišite komentar