U trendu

Starinski recept naših baka: Ovim su se nekada obavezno dočekivali gosti na slavama

Ovo voće sadrži 1.600 korisnih biljnih jedinjenja a najveća koncentracija antioksidanasa nalazi se u semenkama i kožici grožđa.

Grožđe je plod vinove loze i već hiljadama godina se koristi u ljudskoj ishrani. Vinova loža se uzgajala u Mesopotamiji, stari Egipćani su berbu grožđa i vino povezivali sa bogom Hathora, Grci sa Dionisom a Rimljani sa Bahom. Zato i ne čudi što se vino smatralo za nektar bogova, a svoje mesto dobilo je mesto i u hrišćanstvu i simbolično predstavlja krv Hristovu.

Crno ili belo grožđe?

Grožđe obiluje vitaminima i folnom kiselinom. Samo 100 grama ovog voća sadrži 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Pored ovog u većim količinama ima i vitamine A i B 6, kalijumom, kalcijum, magnezijum…

Brojna naučna istraživanja su pokazala da grožđe ima veliku koncentraciju izuzetno snažnih antioksidanasa koji štite organizam od brojnih bolesti. Naučnici su utvrdili da u ovom voću ima više od 1.600 korisnih biljnih jedinjenja a najveća koncentracija antioksidanasa nalazi se u semenkama i kožici grožđa. Crno grožđe sadrži više ovih korisnih svojstava zbog bogatstva antocijanina koji mu daju boju, a ostaju i nakon fermentacije zbog čega crno vino ima tako bogat ukus.

U jesen kada se bere grožđe naše bake nekada su tradicionalno pravile slatko od belog grožđa. Ovaj recept gotovo je zaboravljen iako je ukus bio neponovljiv a slatko se služilo za slave kao dobrodošlica gostima.

Ovaj recept će vas oduševiti i koje ćete ljubomorno čuvati za sebe. Biraju se samo zdrava i čvrsta zrna grožđa, a prilikom pripreme ne dodaju se bilo kakvi aditivi i konzervansi.

Sastojci:

1 kg zrna belog grožđa

1300 gr šećera

200 ml vode

soda bikarbona

2 limuna

štapić vanile ili tri kesice vanilin šećera

Priprema:

Zrna grožđa dobro oprati pod mlazom hladne vode, najbolje da ga stavite u đevđilj. Kada se ocedi prebacite ga u dublju posudi i prelijte rastvorom vode i sode bikarbone ( 10 gr sode bikarbone u 1 L vode ) i ostavite da odstoji pola sata. Potom ga ponovo isperite pod mlazom hladne vode. Na ovaj način opna grožđa neće pucati tokom kuvanja a zrna će ostaci cela i netaknuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar