Ukoliko pravite kiseli kupus, evo kada je pravo vreme za to

Bez kiselog kupusa ne može da se zamisli zimska sezona i zimnica, a nije ni čudo kada se od njega prave razni specijaliteti koji su nezaobilazni na našim trpezama.

Pored toga što je veoma ukusan, kiseli kupus je izuzetno zdrav. Pravi je izvor vitamina C i K, koji tokom zimskih dana idealno podižu imunitet. Smatra se da jedenje samo 100 grama kiselog kupusa dnevno smanjuje rizik od prehlada dva puta.

Ukoliko želite da napravite najlepši kiseli kupus, pored dobrog odabira namirnica za pripremu, veoma je važni kada ćete ga staviti da se kiseli.

Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepen. Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa pripremom. Za fermentaciju kiselog kupusa obično je potrebno i do četiri nedelje, pa ako se ovaj proces odlučite krajem septembra, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus koji.

(Stvar ukusa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.