U trendu

Ana Ivanović druga na svetu

Ana Ivanović od ponedeljka je i zvanično druga teniserka sveta!
Impresivni put naše mlade teniserke do finala Australijan opena  postavlja je na korak do samog vrha. „To je sjajan osećaj“ – kaže ona.
Na putu do vicešampionske titule, Ana je, između ostalog, savladala devetog nosioca Danijelu Hantuhovu, kao i šestostruku gren slem šampionku Venus Vilijams.
Neverovatna sposobnost da se uvek spremna vrati u meč, izuzetna borbenost i istrajnost – doveli su ovu šarmantnu dvadesetogodišnjakinju do ogromnog uspeha u karijeri.
Rođena 6. novembra 1987. godine, visoka 185 cm i teška 69 kg, Ana je, čini se, još od malena znala da će se u životu posvetiti tenisu. Njen idol bila je bivša najbolja teniserka Monika Seleš, koja je tada igrala za SFRJ.
Šira javnost je prvi put čula za nju kada je dostigla juniorsko finale u Vimbldonu 2004. godine.  Njen prvi profesionalni uspeh bio je u Cirihu, kada je u drugom kolu eliminisana od Venus Vilijams. Sezonu 2004. Ana je započela kao 705. teniserka sveta, da bi kraj sezone završila na 97. mestu.
Na samom početku teniske sezone, kao 97. teniserka sveta, Ana je osvojila svoj prvi WTA turnir u Kanberi, u Australiji. Njen plasman na listi je nastavio da se poboljašava, uz pobede nad Svetlanom Kuznjecovom, Nađom Petrovom i Verom Zvonarjevom, koje su sve tada bile u 10 najboljih teniserki. Najveće iznenađenje je bilo kada je na otvorenom prvenstvu Francuske, u 3. kolu eliminisala Francuskinju i jednu od favorita na turniri, Ameli Moresmo. Tu godinu je završila na 16. mestu WTA liste.
Ana je 2006. godine počela da igra na Hopman kupu sa Novakom Đokovićem, i malo je falilo da dođu do finala.  
Za vreme leta, Ana osvaja prvi tier 1 turnir u Kanadi pobedivši Martinu Hingis. Ana tom pobedom uspeva da osvoji najviše bodova u sezoni turnira u SAD-u, pred Otvoreno prvenstvo Amerike.   
Ivanovićeva je takođe igrala u dublu na devet turnira, a ona i Kirilenko su stigle do dva polufinala i jednog finala. Ana je tu godinu završila na 14. mestu WTA liste, a na listi dublova zauzimala je 51. mesto.
Do finala Roland Garosa došla je pobedivši između ostalog i Mariju Šarapovu i Svetlanu Kuznjecovu. Ani je ovo bilo prvo grend slem finale u karijeri.   
Ivanovićeva je na Vimbldonu 2007. stigla do polufinala, a 13. avgusta 2007. godine osvojila je turnir u Los Anđelesu, pobedivši u finalu Nađu Petrovu.  
Na Otvorenom prvenstvu SAD, porazila ju je Venus Vilijams.  Plasiravši se u polufinale, Ana se kvalifikovala za Masters 2007. u Madridu. U finalu protiv Danijele Hantuhove, Ivanovića je trijumfovala. Na turniru u Štutgartu Ivanovića je ubedljivo savladala Pati Šnider.
Ivanovićeva je 2007. postala nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji.
Na WTA prvenstvu 2007. u Madridu, Ana je pobedom Kuznjecove i Hantuhove obezbedila plasman u polufinale, a ishod meča protiv Šarapove je trebalo da odluči o prvoj u grupi. Izgubila je meč i kao drugoplasirana u polufinalu naišla je na Žistin Enen, prvoplasiranu iz žute grupe, gde je izgubila.  
Početkom 2008. godine Ana je učestvovala na Medibank internešenel turniru, na kome je stigla do polufinala, gde je izgubila od trenutno najbolje teniserke Žistin Enen. Nakon svog prvog plasmana u polufinale turnira u Sidneju, Ana je na WTA listi dospela na 3. poziciju. Učešćem na Otvorenom prvenstvu Australije, gde je u finalu poražena od Marije Šarapove, dospela je na drugo mesto WTA liste.

Korisni linkovi:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)