U trendu

Bivši finalista Rolan Garosa priznao posle 15 godina: Lagao sam za doping (foto)

Argentinac Marijano Puerta, koji je poraÅŸen u finalu Rolan Garosa 2005. godine od Rafaela Nadala, a potom bio pozitivan na doping, priznao je da je lagao pred sudom kako bi dobio manju kaznu.

Puerta je nakon poraza u finalu bio pozitivan na etilefrin.

Kako je 2003. godine bio pozitivan na joÅ¡ jednu nedozvoljenu supstancu – klenbuterol, dobio je osmogodiÅ¡nju suspenziju.

Ipak, nakon svedočenja pred sudom, kazna mu je smanjena na dve godine.

Sada, 15 godina kasnije, Argentinac je priznao da je lagao u odbrani.

„ObjaÅ¡njenje koje smo dali bilo je laÅŸ. Ipak, nisam iz toga izvukao sportsku prednost. Ne ÅŸelim da me i dalje gledaju kao varalicu“, izjavio je bivÅ¡i teniser za argentinski La Nasion.

Puerta je, objašnjavajući kako se nedozvoljena supstanca našla u njegovom telu, rekao da je popio piće iz čaše svoje supruge, u kojoj je bio lek za bolove, što on nije znao.

Sada je promenio priču i otkrio Å¡ta se dogodilo – koristio je dodatak ishrani, koji je sadrÅŸao kofein i ginseng, a da mu je sve to dao kondicioni trener.

„Nismo mogli da priznamo jer… Kako da kaÅŸem… Nisu baÅ¡ legalno kupljene tablete. Zbog toga moji advokati nisu mislili da je dobra ideja da kaÅŸem istinu“, rekao je Argentinac.

Međutim, La Nasion prenosi i reči njegovih bivÅ¡ih trenera – Andreasa Å najtera i Darija Lecmana.

„Nemam niÅ¡ta sa tim. NiÅ¡ta mu ja nisam dao. To je laÅŸ“, rekao je Lecman, Puertin bivÅ¡i kondicioni trener.

U novu verziju događaja nije uveren ni Šnajter, koji mu je bio trener.

„Pitao sam ga Å¡ta se dogodilo, rekao mi je da ne zna. Mislio sam da laÅŸe, osetio sam da odgovor nije iskren. Mislim da je bio nemaran“, rekao je Andreas Å najter.

Puerta je osvojio prvi set protiv Nadala u finalu, ali je Španac preokrenuo i došao do prve titule na Rolan Garosu.

Argentinac je bio deveti teniser na svetu u tom trenutku, vratio se na teren dve godine kasnije, ali nije uspeo da se vrati na veliku scenu, pa se penzionisao 2009. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.