U trendu

Borivoje Cenić sa 90 godina najstariji član UKTS

BEOGRAD – Udruženje košakaških trenera Srbije (UKTS) svom najstarijem članu Borivoju Bori Ceniću čestitalo je 90. rođendan.

„Ponosni smo na činjenicu da je naš najstariji član Borivoje Cenić 25. septembra proslavio jubilarni 90. rođendan. U ime Udruženja košarkaških trenera Srbije čestitamo Bori i želimo da nas njegov entuzijazam i ljubav prema košarci vodi još dugi niz godina“, navodi UKTS.

Cenić je igračku karijeru počeo u Železničaru 1947. godine, zatim je igrao u Radničkom dve godine i ujedno trenirao mlađe kategorije, da bi se posle sezone u BASK-u 1951. godine vratio na Crveni Krst.

Sa juniorima osvaja državno srebro 1959. godine, zatim prelazi u podmladak Crvene zvezde, a 1962. godine preuzima kormilo seniorki Radničkog, sa kojima četiri puta osvaja prvenstvo Jugoslavije (1964, 1965, 1966. i 1968).

Uporedo sa tim, kao prvi trener ženske seniorske reprezentacije SFRJ, osvaja istorijsko prvo odličje, srebro na EP na Siciliji (1968.) i zapažene rezultate na ostalim EP i Balkanijadama.

Vodio je muški tim OKK Beograd i u isto vreme najbolje juniorke Jugoslavije, a potom slede sezone u kraljevačkoj Slogi, grčkoj Patri, Kuvajtu, Jagodini, angažman u školi košarke Zvezdara i u OKK Beograd.

Od 1995. do 2000. godine u Košarkaškom savezu Jugoslavije imao je funkciju direktora mlađih selekcija, a od 2000. godine bio je stručni saradnik brojnih košarkaških kampova.

Dobitnik je nagrade Sportskog saveza Beograda i nagrade za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije kao i Srebrne lopte KS S.

Njegovo ime nosi i košarkaški seminar UKTS -a „Trenerski dani“ namenjem trenerima mlađih kategorija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.