Čeferin o Zvezdi, Steaui, Notingem Forestu, Aston Vili….

MONTRE – Predsednik Evropske fudbalske unije Aleksandar Čeferin u svom današnjem govoru prilikom kritike osnivanja Superlige pomenuo je i Crvenu zvezdu, ali i brojne klubove iz istočne Evrope.

„Gde je bio Mančester junajted u deceniji pre no što je ser Aleks Ferguson stupio na scenu. Sećate li se? Gde je bio Juventus pre 15 godina? Koliko znam u Seriji B. Da su klubovi koji su dominirali evropskim fudbalom pre 30 ili 40 godina odlučili da prave Superligu, kako bi ona izgledala? Bili bi tu Notingem Forest, Aston Vila, Hamburg, Steaua, Porto, PSV i Crvena zvezda. To je bio evropski krem tada. To bi bila Superliga. Ali fudbal se menja. A neki to ne razumeju. Vide samo promene na bankovnim računim“, rekao je Čeferin.

Slovenac je u svom govoru oštro kritikovao vlasnike engleskih klubova koji su učestvovali u osnivanju Superlige, a njegov kolega i predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino kazao je da su uslovno „manji“ klubovi veoma važni za fudbal.

„Neki misle da, kako bismo uspeli, moramo da kopiramo drugi model, ali postoji razlog zbog kojeg je evropski fudbal najpopularniji. Baš taj što zasnovan na jasnom modelu koji je odoleo zubu vremena. Model zasnovan na raznolikosti. Raznolikost je ono što evropsko društvo čini jedinstvenim. Isto važi za fudbal. Takmičenjima UEFA su potrebni Atalanta, Seltik, Rendžers, Dinamo Zagreb i Galatasaraj. Potrebni su nam ti klubovi. Ljudi moraju da znaju da je sve moguće. Da svako ima šansu. Moramo da održimo san živim“, rekao je Infantino.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.