U trendu

Dženson Baton

Dženson Baton (Jenson Button) rođen je 19. januara 1980. godine u Velikoj Britaniji. Još sa pet godina počeo je da vozi karting, a sa osam postao učesnik nacionalnog šampionata. U kartingu ostaje do 1997. godine i osvaja puno prvih mesta na trkama. Godine 1996. bio je treći u svetu, a 1997. evropski prvak u kartingu.

Od 1990. do 1993. bio je tri puta zaredom šampion britanskih serija Kadet, Opel i TKM. Zanimljivo je da je prvih godina u karting trkama stalno startovao sa začelja, jer je bio najmlađi. Jednom prilikom desilo se da startujući sa poslednje pozicije pobedi u trci.

Godine 1998. počinje da vozi u Formuli Ford i prve sezone osvaja britansku šampionsku titulu. Naredne godine prelazi u britansku Formulu 3, gde u prvoj sezoni osvaja treće mesto u generalnom plasmanu.

Dečački san da vozi u Formuli 1 ostvario mu se 2000. godine. Sa samo 20 godina osvojio je osmo mesto u generalnom plasmanu, što je bilo veoma prijatno iznenađenje za tim Vilijamsa, u kom je vozio prvu sezonu. Sledeća sezona, koju je vozio u Benetonu, za njega je bila prava katastrofa: bio je uvek među poslednjima, najviše zbog nedovoljno kvalitetnog bolida koji je vozio.

Godine 2002. ponovo beleži uspehe, ovoga puta za tim Reno i osvaja sedmo mesto u generalnom plasmanu. Četvrtu sezonu u Formuli 1 vozi za tim Honde i opet beleži solidne rezultate. Do sada nije imao sreće da se ustali u jednoj ekipi i da se bolje prilagodi. Hoće li se to desiti u godinama koje dolaze – ostaje da se vidi. Za sada ima 60 trka, ali bez pobede.

Baton živi sa verenicom Luis u Engleskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.