U trendu

Džepčirčir pobedila na maratonu u Londonu uz novi svetski rekord u ženskoj konkurenciji

Kenijska atletičarka Peres Džepčirčir pobedila je danas na maratonu u Londonu i postavila novi svetski rekord u ženskoj konkurenciji.

Olimpijska šampionka Džepčirčir pobedila je rezultatom dva sata, 16 minuta i 16 sekundi i oborila svetski rekord koji je od 2017. godine držala Kenijka Meri Kejtani – 2:17,01.

„Zahvalna sam. Toliko sam srećna zbog pobede. Nisam očekivala da ću istrčati svetski rekord, znala sam da to može da se dogodi, ali nisam očekivala da ću to biti ja“, rekla je Džepčirčir za Bi-Bi-Si (BBC).

„Znala sam istoriju trke i da su takmičarke jake. Radila sam izuzetno naporno. Moji rezultati su bili lošiji, ali danas sam bila dobra i postavila lični rekord. Srećna sam što sam se plasirala na Olimpijske igre, zahvalna sam na tome. Srećna sam što ću biti u Parizu, molila sam se da odem tamo, da dobro trčim i odbranim titulu. Znam da neće biti lako, ali daću sve od sebe“, dodala je ona.

Takođe i takmičarke plasirane do četvrtog mesta trčale su brže od prethodnog svetskog rekorda.

Drugo mesto zauzela je Tigst Asefa iz Etiopije rezultatom 2:16,23, treća je bila Kenijka Džojslin Džepkosgei sa 2:16,24, a četvrto mesto zauzela je Mergutu Alemu iz Etiopije rezultatom 2:16,34 sata.

U muškoj konkurenciji pobedio je Kenijac Aleksander Mutiso Munjao rezultatom 2:04,01.

Drugo mesto zauzeo je Kenenisa Bekele sa 2:04,15, a treći je bio Britanac Emil Keres sa 2:06,46 sata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.