U trendu

Erps ponovo skrenula pažnju na odluku Najkija o golmanskom dresu sa SP

Golman ženske fudbalske reprezentacije Engleske Meri Erps dovela je u pitanje stav kompanije Najki koja je pokušala da odbrani svoju odluku da ne prodaje replike golmanskih dresova sa Svetskog prvenstva.

Engleska je zauzela drugo mesto na tek završenom Svetskom prvenstvu u Australiji i na Novom Zelandu. Erps je proglašena za najboljeg golmana na turniru, pošto je primila četiri gola u sedam utakmica i odbranila je jedanaesterac u finalu protiv Španije (0:1).

Kompanija Najki je dobila oštre kritike pre početka takmičenja, kada je postalo jasno da neće prodavati replike dresova koje nosi Erps.

Erps, koja je dobila nadimak „Meri kraljica odbrana“, prethodno je odluku američke kompanije nazvala „izuzetno razočaravajućom i vrlo štetnom“.

Na sajtu Mančester junajteda, dresovi Erps su među najprodavanijima.

Posle nedeljnog finala kompanija Najki saopštila je da je posvećena ženskom fudbalu, da je uzbuđena zbog strasti oko ovogodišnjeg Svetskog prvenstva i plasmana Engleske u finale, kao i da sa ponosom nudi svoje usluge Savezima i stotinama sportista.

„Čujemo i razumemo želju za maloprodajnom verzijom golmanskog dresa i radimo na rešenjima za buduće turnire, u partnerstvu sa Fifom i Savezima. Činjenica da se vodi razgovor na ovu temu svedoči o kontinuiranoj strasti i energiji oko ženskog fudbala i to je ohrabrujuće“, pisalo je u saopštenju proizvođača sportske opreme.

Erps je na društvenim mrežama podelila to saopštenje uz komentar: „Najki, da li je ovo vaša verzija izvinjenja/preuzimanja odgovornosti/snažne izjave o namerama“.

Ona je posle toga podelila link za sajt na kome je od prošlog meseca postavljena peticija kojom se traži od Najkija da pusti u prodaju golmanske dresove. Peticiju, kojom se od Najkija traži da razmotri svoju odluku, trenutno je potpisalo više od 100.000 ljudi.

„Hajde da vidimo koliko su kompaniji važne naše golmanke. Meri i sve ostale golmanke, volimo vas i poštujemo vas. Vi ste inspiracija, podržavamo vas“, navodi se u tekstu peticije.

Desetine malih proizvođača su se od tada priključile i nude na prodaju sopstvene verzije majica posvećenih dostignućima Erps.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar