U trendu

Fabijen Bartez

Fabijen Bartez (Fabien Barthez) rođen je u gradu Lavelanet, u Francuskoj, 28. juna 1971. godine. Potiče iz sportske porodice: njegov otac je bio profesionalni ragbi igrač, pa je i Fabijen u mladosti trenirao ragbi. Fudbal ga je zainteresovao kada je imao 15 godina. Za dve godine izrastao je u odličnog golmana i počeo da brani u prvom timu francuskog „Tuluza“.

Godine 1992. prešao je u „Olimpik“ iz Marseja, klub sa kojim je već u svojoj prvoj sezoni osvojio titulu evropskog šampiona. Tih godina je počeo da trenira i sa reprezentacijom Francuske, za koju je debitovao 1994. godine.

Godine 1995. prelazi u „Monako“, klub sa kojim 1997. godine osvaja nacionalni šampionat Francuske. Sa istim klubom 2000. godine osvaja Ligu šampiona i svoju drugu titulu evropskog klupskog šampiona. Vrhunac i svetsku popularnost stiče na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, kada je sa svojom nacionalnom selekcijom osvojio titulu šampiona sveta. Tokom celog nacionalnog turnira primio je samo dva gola. Već 2000. godine sa francuskom reprezentacijom osvaja i titulu evropskog šampiona.

Maja 2000. godine prelazi u „Mančester junajted“, klub za koji igra i danas. Ovaj transfer iznosio je 7,8 miliona funti, što je bio apsolutni rekord u sumi koja je plaćena za jednog golmana. Sa pomenutim klubom osvaja dve nacionalne šampionske titule.

U sezoni 2000/2001. Bartez je proglašen za najboljeg golmana na svetu, a tu titulu je preuzeo od Šmajhela. Često se kaže da „Bartez nije najviši, ali je najbolji golman“, čime se aludira na njegov nizak rast.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.