U trendu

Federalni sud konačno objasnio zbog čega je Novaku odbijena žalba

Federalni sud Australije objasnio je konačno zbog čega je Novaku Đokoviću odbijena žalba nakon što mu je ministar za imigracije Aleks Hok poništio vizu, te je morao da bude deportovan iz zemlje.

„Ozbiljna debata se vodila na temu kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to ipak učinio i oni su očigledno vrlo pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes“, ističe se u saopštenju objavljenog na Tviteru Federalnog suda.

Takođe, naveden je još jedan bitan detalj u čitavoj priči oko deportacije Novaka Đokovića iz zemlje u kojoj je čak u devet navrata osvajao titulu Australijan opena.

„Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu“, zaključeno je u saopštenju.

Pomenute razloge za deportaciju Novaka Đokovića je glavni sudija Džejms Alsop saopštio sudu. Podsetimo, on je uz još dvojicu sudija činio tročlano veće koje je donelo jednoglasnu odluku o tome da se srpskom i svetskom asu naloži da mora da napusti zemlju.

Podsetimo, agonija Novaka Đokovića u Australiji trajala je punih 11 dana i on je u dva navrata bio zatočen u ozloglašenom hotelu Park u kojem su smešteni migranti od kojih neki čak i po devet godina.

Takođe, svetskom broju jedan ozbiljno je ugroženo učešće i na drugom Grend slem turniru pošto je i u Francuskoj za sportske i društvene događaje uvedena obavezna vakcinacija.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.