U trendu

Glavna nagrada festivala na Zlatiboru filmu 1:0, Zvezdino prvo finale

Glavnu nagradu „Gran pri“ Medjunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru dobio je film „1:0, Zvezdino prvo finale“, autora Milana Stojiljkovića i Stivena Sirete.

To je filmsko podsećanje na put Crvene zvezde do finala Kupa UEFA 1979. i poraza u poslednjem meču, posle penala.

Sekvence iz pobeda nad Dinamom Berlin, Sportingom iz Hihona, Arsenalom, Vest Bromvič Albionom i Hertom podsećaju na veliku generaciju igrača u crveno-belim dresovima i njihovog legendarnog trenera Branka Stankovića.

Nagrade festivala će biti dodeljene večeras na Zlatiboru.

Nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju dobio je srpski reditelj Ivica Vidanović, autor filma „Zlatni momci sedamdesete“.

Originalnom rediteljskom idejom spojio je dve priče, jednu tragičnu i drugu sa srećnim krajem. Film počinje sećanjem na Radivoja Koraća i njegovu saobraćajnu nesreću sa tragičnim posledicama, 2. juna 1969. godine, a završava se, uz niz sećanja aktera, trijumfom košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, maja 1970. Bez legendarnog Žućka, ali i za njega.

Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dodeljuje se ostvarenju „Otvorenih očiju“ srpskog autora Marka Novakovića. Sjajna priča o slabovidom maratoncu Goranu Nikoliću koji će za 77 dana, u Čikagu, istrčati 77 maratona, snažna je poruka o volji, upornosti i visokom moralu.

Nagrada za najbolji igrani film pripala je ostvarenju „Tri sekunde za večnost“ ruskog reditelja Antona Megerdičeva. Jedna od najvećih sportskih drama na olimpijskim igrama, finalni susret SSSR-SAD 1972. u Minhenu, je trajni dokument o sportskoj drami, njenim junacima i tragičarima. Film je oborio sve rekorde u gledanosti i prihoda u Rusiji.

Nagrada za najbolji film o ličnosti u sportu dodeljena je filmu „Švabo iz Sarajeva“, sarajevskog autora Sabahudina Topalbećirevića. Topla, autentična priča, sa dragocenim svedočanstvima, o Ivici Osimu, legendarnom fudbaleru sarajevskog Željezničara i jugoslovenske reprezetacije, kasnije još legendarnijem treneru.

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film (u trajanju više od 40 minuta), žiri je dodelio hrvatskom filmu „Uvik isto“, rediteljke Slavice Šnur, koja je i scenaristkinja. Film je o neizmernoj ljubavi u košarkaškoj porodici Šarić, čiji je najistaknutiji član Dario, NBA igrač, ali govori i o igračkim danima Dariovog oca Predraga, koji je u Šibenki igrao uz Dražena Petrovića, o majci Veselinki, koja se takodje bavila košarkom, kao i sestri Dani, koja, sa ocem, čini dvojac u porodičnim košarkaškim nadmetanjima.

Žiri je odlučio da nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film (u trajanju do 40 minuta) dodeli  autoru Draganu Stanojeviću za film „Martin Strel-čovek koji je pobedio Amazon“. Svedočanstvo uradjeno o 53-godišnjem Slovencu koji je preplivao 5.268 kilomatara u najopasnijoj reci na svetu.

Priznanje je zaslužila Arijana Saračević Helać za film „Bosna-40 godina titule evropskog šampiona“, za dokumentarno podsećanje na prvi trijumf jednog jugoslovenskog tima u nekadašnjem Kupu šampiona, današnjoj Evroligi.

Takodje, nagradu je dobila i bugarska autorka Valentina Fidanova Kolarova, rediteljka i ko-scenaristkinja filma: „S one strane skoka“, o nekadašnjoj svetskoj rekorderki u skoku uvis Jordanki Blagoevoj.

Priznanje je pripalo i filmu „Duh Tel Aviva“, u produkciji katalonske TV3. Autori ovog dela okupili su igrače koji su postali prvaci Evrope i zabeležili njihovo sećanje na trijumf Huventuda iz Badalone 1994. u Tel Avivu, sa Željkom Obradovićem na trenerskoj klupi.

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Mehdi Amiriu, direktoru fotografije u iranskom filmu „Odbojka“. Mehidieva kamera je dočarala ideju reditelja Mohamada Bakšija o bodljikavoj žici koja je delila grupu emigranata i vojnika.
 
Festivalsko priznanje pripalo je i filmu „Sreta-veliki majstor rvanja“, autora Siniše Otaševića i Nenada Miloševića koji su ovekovečili priču o Sretenu Damjanoviću, velikom šampionu, kome je prošle godine dodeljena festivalska nagrada za životno delo. Time se odaje i priznanje RTV Vojvodina – za programsku podršku i proizvodnju sportskog filma.

Posebno priznanje osmog Medjunarodnog festivala sportskog filma odlazi u Zrenjanin, grad koji je ove godine bio gost Festivala i predstavio se  filmom „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“, u kome su autori Stojanka Lekić i Siniša Onjin na neposredan način, kroz svedočanstva sportistkinja poniklih u tom gradu, ispričali istoriju više sportova koje je Zrenjanin, kao grad sporta, oduvek negovao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.