U trendu

Habuš: Moguće obaranje rekorda na Beogradskom polumaratonu

BEOGRAD – Učešće na trećem Jesenjem Beogradskom polumaratonu potvrdili su brojni svetski i domaći elitni takmičari zbog čega se očekuje jaka konkurencija i izuzetno brza trka uz moguće obaranje rekorda staze, izjavio je danas direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

Poslednje tri trke ove sezone u organizaciji Beogradskog maratona biće održane 27. novembra u glavnom gradu Srbije.

„U nedelju nas očekuje treći po redu Jesenji Beogradski polumaraton, koji je prava prilika da završimo sezonu. Za razliku od polumaratonske distance na proleće, trasa jesenjeg polumaratona se trči centralnim gradskim ulicama, startujemo kod crkve Svetog Marka, prolazimo kroz Dorćol, trčimo oko Kalemegdana i preko Brankovog mosta i uživamo u jesenjem ambijentu našeg glavnog grada“, rekao je Habuš na konferenciji za novinare.

On je istakao da su organizatori mislili na sve kategorije učesnika i organizovali tri trke.

„Trku na 21 km za elitne i pripremljene učesnike, trku na 10 km za one koji se rekreativno bave trčanjem i ‘Sava osiguranje porodičnu trku’ dužine 2,3 km na koju pozivamo sve porodice koje žele sa svojom decom da istrče ili prošetaju krug od crkve Svetog Marka preko Slavije do Terazija i od malih nogu deci stvaraju ljubav prema sportu i zdrave navike“, dodao je Habuš.

On je rekao da su učešće na trećem Jesenjem Beogradskom polumaratonu potvrdili brojni svetski i domaći elitni takmičari.

„Očekuje se jaka konkurencija i izuzetno brza trka. U jakoj muškoj konkurenciji nadmetaće se tri takmičara iz Kenije sa trkačem iz Burundija. Očekujemo obaranje rekorda staze, jer sva četvorica imaju lične rekorde u polumaratonu, koji su ispod 62 minuta. U ženskoj konkurenciji snage će odmeriti Lena Jerotič iz Kenije sa domaćim takmičarkama Oliverom Jevtić i Teodorom Simović. Gosti će biti i srpski maratonci koji su učestvovali na svih šest maratona iz ‘Majors’ serije i to Katarina Pohlod, Aleksandar Kapulica i Mašan Pejović koji će trčati, i Vladimir Beljanski, Srećko Mićić i Vučić Šćepanović, koji će ih bodriti iz publike“, naveo je Habuš.

Predsednik izvršnog odbora „Sava osiguranja“ Bojan Mijailović u ime „Sava osiguravajuće grupe“ potpisao je Ugovor o sponzorstvu sa Beogradskim maratonom na period od tri godine. „Sava osiguranje“ je na ovaj način steklo status ekskluzivnog sponzora – Zvanično osiguranje Beogradskog maratona.

„Nakon višegodišnje kvalitetne saradnje sa Srpskim atletskim savezom, odlučli smo da još snažnije podržimo razvoj atletike – kraljicu sportova i da još intenzivnije promovišemo zdrav i aktivan način života. Očekujemo kvalitetnu saradnju na obostrano zadovoljstvo. Sa naše strane Beogradski maraton i učesnici svih trka dobiće adekvatno osiguranje za vreme učešća u trkama“, rekao je Mijailović i dodao:

„Uz podršku Beogradskog maratona i Srpskog atletskog saveza organizujemo ‘Sava osiguranje porodičnu trku’, koja se održava istog dana kada i Beogradski polumaraton. Porodična trka je revijalnog i zabavnog karaktera. Predstavlja festival aktivnih porodica koje slave život kroz kvalitetno provođenje zajedničkog vremena. Porodice koje su zajedno fizičke aktivne bolje su povezane i izgrađuju, međusobno, jače veze. Trka je besplatna, a startne pakete ‘Sava osiguranja’ dobija 1000 prijavljenih učesnika“.

Predstavnik elitnih takmičarki mlađe generacije Slađana Stamenković pozvala je Beograđane da u nedelju podrže takmičare.

„Beogradski maraton je razlog zbog kojeg je, verovatno, veliki broj ljudi u Srbiji počeo da trči, za mene je bio motivacija za postavljanje ličnih rekorda iako staza važi za težu. Savet za trkače u nedelju je da iskoriste dobre vremenske uslove da postignu dobar rezultat i postave temelj za narednu godinu“, izjavila je Stamenkovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.