U trendu

Hamilton želi nepristrasne stjuarde na trkama

Sedmostruki svetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je danas da bi ove sezone „nepristrasni stjuardi“ trebalo da donose odluke, navodeći da su neki od njih „veoma dobri pijatelji“ sa pojedinim vozačima.

Hamilton je to izjavio u sred burnog perioda u vezi sa donošenjem odluka u Formuli 1, nakon što je prošle sezone u poslednjoj trci šampionata u Abu Dabiju, posle kontroverznih odluka direkcije trke izgubio šampionsku titulu, kada ga je u poslednjem krugu pretekao Maks Verstapen iz Red Bula.

Medjunarodna automobilska federacija (FIA) napravila je promene, a sa funkcije direktora trka smenjen je Makl Masi.

U Barseloni su danas počela predsezonska testiranja, a Hamilton je upitan kako nova struktura može pomoći doslednosti u donošenju odluka.

„Moramo da osiguramo da imamo i nepristrasne stjuarde. Vozači, neki su veoma dobri prijatelji sa odredjenim osobama, neki putuju sa odredjenim osobama i imaju tendenciju da im se neki od njih više svidjaju. Mislim da su nam potrebni nepristrasni ljudi kada dodje do donošenja odluka“, rekao je Hamilton, preneo je Skaj.

Hamilton je rekao i da želi više žena u sobi za stjuarde i da je to odličan način za promovisanje različitosti.

Nije jasno na koga je Hamilton mislio kada je govorio o pristrasnosti, a direktor Mercedesa Toto Volf ne slaže se izjavom vozača svog tima.

„Mislim da nam je potreban profesionalizam medju stjuardima. Da budem iskren, ne mislim da postoji svesna pristrasnost. To su pametni ljudi. Najvažnije je, bilo da govorimo o direkciji trke, podršci koju će ona imati u bazi ili o stjuardima, mora postojati standard“, naveo je Volf.

Sa njim se složio i kolega iz Red Bula Kristijan Horner.

„Složio bih se sa Totom, mislim da ne postoji namerna pristrasnost. Nisam znao da neki stjuardi putuju sa vozačima na trke. U Mohamedu (ben Sulajemu) imamo predsednika (FIA) koji želi da ojača strukturu i uvede ekvivalent VAR-a. Misli da je obezbedjivanje bolje infrastrukture za donošenje jasnijih odluka sa jasnijim pravilima nešto čemu bi trebalo težiti“, naveo je Horner.

„Ali, sigurno ne mislim da je bilo pristrasnosti bilo kog stjuarda u prethodnim sezonama“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.