Iliev: Derbi je kruna mog rada, ali i početak ostvarivanja vizije

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev rekao je danas da pobedu u „večitom“ derbiju nad Crvenom zvezdom doživljava kao krunu svog rada, ali je naglasio da je ovo tek početak posla i ostvarivanja vizije koju je imao kad je došao u taj fudbalski klub.

Atmosfera u Partizanu dan posle pobede od 3:1 nad Zvezdom u gostima bila je razdragana, ali i radna. Crno-beli su se izjednačili po bodovima sa crveno-belima, ali titula još nije osvojena. Sva tri gola u derbiju postigli su strani igrači, pojačanja koja su dovedena u letnjem i zimskom prelaznom roku.

„Stvarno ovo doživljavam kao veliki uspeh, kao krunu rada, ali, s druge strane, i obavezu da bude još bolje i da tu viziju koju imamo uspemo da sprovedemo u narednom prelaznom roku i da Partizan na svakih šest meseci bude sve jači i jači“. rekao je Iliev agenciji Beta u kratkom razgovoru izmedju dva sastanka.

Iliev je krajem oktobra postao sportski direktor crno-belih, a u javnosti je prvo naišao na skepsu, ali je sada kazao da je od početka imao viziju. Posle pobede nad Zvezdom, načina na koji je to uradjeno i time što su stranci dali veliki doprinos, te njegove reči dobijaju na težini.

„Od mog dolaska sam imao čistu, jasnu sliku, i video ono šta treba da bude, šta se dešava i šta će se dešavati. Ovo za mene nije neko iznenadjenje. Kaže se da je lako biti general posle bitke, ali ovim se dobija na vrednosti, kvalitetu i poštovanju. Svi te u startu gledaju kao ludaka, ekscentrika i nazivaju te svim mogućim pogrdnim imenima, ali kada imaš ideju i ljubav prema klubu kakvu ja imam, ništa te ne pogadja, već te čini još jačim i daje dodatnu energiju da to što radiš je pravo“, rekao je Iliev.

Sportski direktor Partizana je u svom prvom prelaznom roku najavljivao „bombe“ i uporno govorio u javnosti da „zna šta radi“, uprkos skepsi javnosti.

„Dobro, priznajem da sam i ja tu malo preterao, jer sam zaboravio jednu činjenicu: našem narodu je preko glava svih tih obećanja – ‘dovodimo ovo-ono’, ‘biće ovako-onako’…Stalno se nešto priča i na kraju izvinjenja i opravdanja. Nisam se pravdao nikome, samo sam mogao da potvrdim da li sam pogrešio ili pogodio, da prihvatim i snosim odgovornost za svaki promašaj ili grešku koju napravim“, rekao je Iliev.

„Sigurno je sada lakše, jer sve što smo doveli je toliko superiorno kada govorim o strancima, jer oni su ti koji treba da nose ekipu. Zato su i najplaćeniji i zato se dovode. Bio sam stranac 10 godina i znam šta se očekuje od stranca. Ako pogledamo konkretno derbije, posle svakoga se pričalo u superlativu o Partizanovim strancima“, rekao je Iliev.

On je priznao da tim nije imao priliku da se pokaže u Evropi i ponovio je da Evropa ostaje prioritet Partizana.

„Svi klubovi u Evropi imaju mnogo uspona i padova u sezoni koja počinju krajem avgusta i početkom septembra. Imaju mnogo padova i kikseva u prvih mesec-dva. Posle ih nema u decembru, januaru, februaru…Posle toga dolazi proleće, kada su svi timovi u najvećoj formi. I mi smo, ali nama je tada bitno samo u domaćem prvenstvu, a ne u Evropi. Partizan je klub koji svu svoju energiju usmerava ka Evropi. U poslednjih 13 godina igrali smo devet puta igrali u Evropi (u grupi), od čega dva puta Ligu šampiona. To su prioriteti i za narednu sezonu“, rekao je Iliev.

Partizan je protiv Zvezde igrao ofanzivno i bio dominantan tokom većeg dela meča, a Iliev o igri i treneru Marku Nikoliću i njegovoj pripremi meča nije mnogo pričao.

„Partizan je igrao kako treba da igra, i kako igra pod Markom. Kada Partizan igra svoju igru niko ne može da nam parira. Nemam šta mnogo da pričam o Marku, svi znaju kakav je trener. Ja sam pokazao šta mislim o njemu samim tim što sam ga doveo u Partizan. Ja ga poštujem i cenim, a on stalno potvrdjuje svoj kvalitet. Zato jedva čekam Evropu, on je taj koji to zna da vodi“, rekao je Iliev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.