U trendu

Infantino traži od evropskih federacija da daju novac siromašnijim savezima

Predsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Djani Infantino pozvao je danas vodeće evropske fudbalske federacije da daju novac siromašnijim savezima u svetu iz svojih fondova koji su uvećani doprinosima iz Fife.
 
„Ako vam ne treba novac, dajte drugim federacijama širom sveta“, rekao je Infantino u obraćanju na 40. kongresu Uefe u Budimpešti.

Prema Infantinovom glavnom predizbornom obećanju, sve članice Fife trebalo bi da dobiju uvećana novčana sredstva.

Infantino je u februaru izabran za novog predsednika Fife, a u predizbornoj kampanji obećao je da će svaka članica svetske kuće fudbala na četiri godine dobijati po pet miliona evra.

Do sada su članice Fife dobijale 2,05 miliona dolara u svakom četvorogodišnjem ciklusu.

„Sa vrlo malo, mi možemo da postignemo mnogo“, rekao je bivši generalni sekretar Uefe.

„Vi u Evropi, zajedno ćemo pokazati da možemo da promenimo stvari“, dodao je Infantino.

Izmedju ostalih tačaka, na dnevnom redu kongresa biće i kandidatura Fudbalskog saveza Kosova za prijem u Uefu.

Statut Uefa predvidja da samo članica Ujedinjenih nacija može da postanei njena članica, ali do sada je Kosovo primljeno u brojne medjunarodne sportske organizacije, medju kojima i u Medjunarodni olimpijski komitet.

Uefa održava kongres bez svog predsednika, pošto je Mišel Platini suspendovan na šest godina zbog finansijskih malverzacija. Platini i bivši predsednik Fife Sep Blater suspendovani su zbog „nelojalne isplate“ jer je Švajcarac 2011. godine isplatio dva miliona dolara bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove koje je u ranijem periodu obavljao za Fifu.

Infantino je rekao da mu je bila „čast“ da radi s Platinijem.

Platini se žalio na suspenziju, a Uefa će 18. maja u Bazelu održati hitan sastanak Izvršnog komiteta, posle odluke Suda za sportsku arbitražu o Platinijevoj suspenziji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.