U trendu

Italija u delirijuma zbog dva atletska zlata u jednom danu

RIM – “Navijački delirijum” ponovo je zahvatio Italiju nakon što su na Olimpijadi u Tokiju dva italijanska atletičara, Marsel Džakobs u sprintu na 100 metara i Džimbo Tamberija u skoku u uvis, u jednom danu, u samo desetak minuta razlike, osvojili zlatne medalje.

O velikom uspehu italijanskih atletičara u nedelju euforično izveštavaju svi mediji, a pobeda se slavi na ulicama i javni mestima, dok televizija Rai, kao i ostali TV kanali, neprestano ponavljaju snimke pobednika.

Društvene mreže su “usijane” od komentara i sasvim u bojama italijanske zastave.

Džekobs (26) je, podseća agencija Ansa, prvi u istoriji italijanske atletike koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u trci na 100 metara, uz ro i sa novim evropskim rekordom.

Tamberi je pobedio u skoku u vis, podelivši prvo mesto sa katarskim skakacem uvis Mutazom Esa Baršimom, a njegov uspeh je utoliko veći što je pre takmicenja imao niz nezgoda, između ostalog i prelom noge.

Premijer Mario Dragi je telefonirao olimpijskim pobednicima da bi im rekao “da su ponos i slava Italije”, a predsednik Republike Serđo Matarela je poručio “da je to za njega lično i sve Italijane veliko priznanje i zadovoljstvo”.

Matarela je, kako prenosi agencija Ansa, podsetio atletičare da ih očekuje u palati predsednika Republike, kao što je obećao pre polaska sportista za Japan, da će svi oni koji osvoje medalje biti pozvani da lično prime čestitke u sedištu predsednika države.

Zlatne medalje na Olimpijadi Italijani slave samo nekoliko sedmica nakon velikog trijumfa kada su osvojili Evropsko prvenstvo u fudbalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.