U trendu

Izložba o Olimpijskom pokretu u Srbiji u Galeriji SANU

BEOGRAD – Izložba „Put pravih vrednosti“, čije je otvaranje zakazano za sutra u Galeriji SANU, treba da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji, rečeno je u Galeriji SANU.

Izložbu organizuje Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa Galerijom SANU, a jedna od autorki, Nataša Janković, navodi da koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine, a svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

„Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima“, rekla je Janković.

Kako kaže, sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama.

„Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, koje je inicirao kapetan Svetomir Đukić, preko prvog učešća Srbije na 5. Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru“, navela je Janković.

Dodala je da pristup bogatoj multimedijalnoj kolekciji, koja je deo virtuelnog muzeja, omogućuje posetiocima da pogledaju kratke filmove i priče o istoriji olimpizma u Srbiji, olimpijskim herojima i nezaboravnim olimpijskim momentima.

Prema rečima druge autorke, Marije Pavlović, treću celinu izložbe čine retke fotografije i planovi arhitektonskog sportskog nasleđa Beograda 19. i 20. veka.

„Razvoj arhitekture sportskih objekata u Beogradu, tokom dva veka trajanja, imao je svoje uspone i padove. Već krajem prve decenije XIX veka mačevanje se predavalo u Velikoj školi, da bi se 1843. godine otvorila i prva škola mačevanja, a u narednih nekoliko godina još dve. Do sredine XIX veka održane su i prve konjičke trke a otvorena su i prva kupališta na desnoj obali Save. Tokom narednih nekoliko decenija sport se ubrzano razvija, što je i dovelo do uspona arhitekture sportskih objekata“, kazala je Pavlović.

Ona je napomenula da je u okviru postavke posebno izdvojen period između dva svetska rata, koji predstavlja zlatno doba izgradnje sportskih terena i klupskih kuća Beograda, a poznata graditeljska imena govore u prilog značaju tog pravca arhitekture.

„Druga polovina 20.veka ispunjena je novim talasom gradnje, započetim odmah nakon Drugog svetskog rata, a koji je procvat imao sedamdesetih godina. Već osamdesetih godina proslsog veka nisu se gradile značajne sportske građevine, dok izgradnja Beogradske arene nije ponovo pokrenula arhitektonsko-sportski život prestonice“, kazala je Pavlović.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković ističe da je veoma ponosan na saradnju OKS i SANU.

„Predsednik SANU Vladimir Kostić je podržao našu ideju da baš u u Galeriji SANU otvorimo ovu izložbu simbolično, 100 dana pre početka Olimpjskih igara u Tokuju. Podsetićemo se velikana ideje olimpijzma i zajedno sa publikom biti u prilici da vidimo odličija naših sportista koje su osvajali na olimpijskim borilištima“, rekao je Maljković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar