U trendu

Jari Litmanen

Jari Litmanen rođen je 20. februara 1971. godine u mestu Lahti, u Finskoj. Jedan od najiskusnijih fudbalera današnjice igrao je u nekoliko jakih evropskih liga, a svoj talenat za fudbal pokazao je i u nacionalnoj selekciji.

Netipično za Finsku i hladne predele u kojima je kao mali živeo, Jari je kao dečak često igrao fudbal samo sa jednim drugom, a ponekad čak i sam. Ipak, zahvaljujući podršci oca i brata, nije odustajao uprkos teškim uslovima u kojima je živeo. Često je morao da putuje autobusom po veoma niskim temperaturama do obližnjeg grada u kom je postojao fudbalski klub u kom je trenirao.

Već sa nepunih 17 godina počeo je da igra u seniorskim selekcijama finskih klubova, a prvi profesionalni klub u kome je igrao bio je Mypa 47. Neverovatan talenat koji je pokazao brzo ga je doveo do nekoliko titula najboljeg igrača u zemlji. Sa 20 godina odlazi u Ajaks i pokazuje svoje fudbalsko umeće u mnogo jačoj konkurenciji od nacionalne.

Poslednjih godina igrao je u španskoj i engleskoj ligi, u Barseloni i Liverpulu. Najpre je iz Ajaksa otišao u Barselonu, zatim u Liverpul, pa se vratio u Barselonu, da bi, posle dve sezone, ponovo došao u Liverpul, gde i danas pleni srca britanskih navijača.

Velike uspehe nije postizao samo u klupskim takmičenjima. Naime, njegova reprezentacija je poslednjih godina dosta napredovala, a velike zasluge u tome ima i Jari Litmanen. Najbolji je strelac u svojoj reprezentaciji, a vrlo često i ključni igrač utakmica.

Iako je već u godinama koje ugrožavaju nastavak fudbalske karijere, veoma uspešno igra u Liverpulu i ne nagoveštava moguće napuštanje fudbala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.