U trendu

Jedini cilj je pobeda protiv Velsa

Od početka priprema za utakmicu sa Velsom (danas od 20,45h u Kardifu), naši fudbaleri ističu da je cilj samo pobeda. Bez kalkulacija i juče su izabranici Slavoljub Muslina pričali o duelu sa današnjem rivalu, koji bar prema kladionicama važi za blagog favorita. Današnji meč mogao bi da bude od velikog značaja, s obzirom da bi se Srbija u slučaju pobede učvrstila na prvom mestu.

– Ne bih rekao da je utakmica sa Velsom ključna, ali svakako je veoma važna. Može da bude bitna u smislu ukoliko ostvarimo dobar rezultat, jer bismo se u tom slučaju odvojili na prvom mestu – rekao je Zoran Tošić, prvotimac CSKA.

Gruzija je pokazala da su Velšani ranjivi, šta ste više analizirali njihove utakmice na PE ili ove sa starta kvalifikacija?

– S obzirom da će sada biti kompletni jer im se vraćaju suspendovani, odnosno oporavljeni igrači, logično je da će sada više ličiti na tim sa Prvenstva Evrope u Francuskoj. Obratili smo pažnju na sve segmente njihove igre, dobro smo ih upoznali i neće biti iznenađenja.

Postoje najave da će selektor Koleman, Alena pomeriti napred, jer bez kalkulacija moraju da krenu na pobedu, da li to otvara prostor za kontre?

– Nisu oni ekipa koja igra kao broj jedan, da vode utakmicu, drže loptu. Više su opasniji u mečevima gde prilikom oduzete lopte, preko brzih igrača dolazili do golova. Sa te strane moramo da budemo oprezni, ali siguran sam da će lopta više biti kod nas i da ćemo se mi pitati. U svakom slučaju znamo šta bi trebalo da radimo na terenu.

Da li ste u prethodnih nekoliko dana radili na prekidima, s obzirom da je to „slaba“ tačka u igri Srbije?

– Radili smo kao i uvek do sada. Naravno da su prekidi bitan segment igre i da može tako čak i utakmica da se reši. Selektor nam je predočio šta možemo da očekujemo kako u defanzivnim, tako i u ofanzivnim prekidima Velšana.

Da li ste bliži stavu da je i remi dobar ili su cilj samo tri boda?

– Niko ne razmišlja o remiju. Pozitivni smo i razmišljamo samo o pobedi. U zavisnosti od toga kako se utakmica bude odvijala i koji rezultat bude bio, sumiraćemo na kraju da li je remi dobar ili ne.

Niste u prvom planu kod selektora Muslina, da li ste nezadovoljni?

– U reprezentaciji sam već deset godina, mislim da imam važnu ulogu kao i ostali igrači. Možda trenutno nisam u poziciji u kojoj sam bio prethodnih godina, ali to nije problem. Svaki minut koji u dresu državnog tima provedem na terenu i treningu za mene predstavlja čast. Dokle god se osećam dobro i koliko god budem potreban, tu sam – zaključio je Tošić.

Jedan od sedmorice aktera meča u Kardifu od pre tri godine kada je Srbija ubedljivo savladala Velšane sa 3:0 bio je i golman Vladimir Stojković.

U Kardifu je uspeo da sačuva mrežu, a s obzirom da je dobro prostudirao Bejla i drugove nada se da će tako ostati i ovoga puta.

– Dobro se sećam utakmice u Kardifu od pre tri godine, tada smo bili u usponu forme. Dominirali smo tokom celog meča, držali loptu u nogama, a to je njima stvaralo najveći problem. Uglavnom kao i sada forsirali su klasičan ostrvski fudbal, dok su u poslednjih 20 minuta kada je ušao Bejl, pokušavali nešto više da urade na njegov kvalitet – rekao je Vladimir Stojković, golman reprezentacije Srbije.

Taj jedan gol koji ste primili u dva meča protiv Velsa delo je upravo Bejla i to sa distance. Da li ste se sad posebno spremali za njega?

– Bejl ima odličan prekid, ali ne bi trebalo samo njemu posvećivati pažnju. Moramo pametno da se postavimo, odnosno da ne dozvolimo mnogo prekida i prekršaja.

Da li ste odredili saigračima iz odbrane na kojoj distanci bi smeli da prave prekršaje, a koja je zabranjena zona?

– Ako već moraju da naprave prekršaj onda je najbolje što dalje od gola, odnosno negde na sredini terena ili njihovoj polovini. Dešava se da ekipa koja je duplo slabija pobedi i to zahvaljujući tome što ima dobre prekide. To sam doživeo nedavno u Engleskoj. Jednostavno neki timovi i reprezentacije nisu taktički dobri, ali na prekidima završe sve, a bolja ekipa izgubi utakmicu bez bore. I, da bude danas prekida spreman sam da odgovorim na najbolji mogući način.

Upravo su prekidi „slaba tačka“ reprezentacije, da li ste uspeli u ovih nekoliko dana da radite na poboljšanju i tog segmenta igre?

– Napredujemo iz dana u dan. Dobro je što smo greške uspeli da pokrijemo pozitivnim rezultatima u prethodnim mečevima. U svakom slučaju trebalo bi ih svesni na minimum i što manje rivalu dozvoliti da nam ugrozi gol na taj način. Moramo da se fokusiramo na timsku igru i rezultat.

Da li će petorica Srba (Mitrović, Ivanović, Matić, Tadić i vi) sa Ostrva, biti uspešnija od onih pravih u Kardifu.

– Moramo da počnemo mirno utakmicu, strpljivo, a onda da polako gradimo šanse za gol. Nema sumnje pozitivan rezultat će doći.

Kako komentarišete to što se danas o Velsu priča kao o favoritu, dok su pre tri godine služili za popravljanje gol razlike?

– Kada igrate protiv reprezentacije koja je pre par meseci bila polufinalista Prvenstva Evrope, još na njihovom terenu, sa jednim do najboljih igrača na svetu, onda je i logično da oni preuzmu ulogu favorita. Na nama je da uradimo sve što možemo da ih „iznenadimo“ – zaključio je Stojković.

(Miroslava Milanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar