Jefimova tri puta podvrgnuta doping testovima

Ruska plivačica Julija Jefimova rekla je da je u dosadašnjem toku Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru triput bila podvrgnuta doping testu, ali i da je očekivala da će biti više testiranja, prenela je danas agencija Tas.

„Triput sam bila podvrgnuta testiranju u dosadašnjem toku Igara. Zapravo, mislila sam da će biti više testiranja, medjutim, nije gotovo dok nije gotovo“, rekla je osvajačica srebrne medalje u Riju na 100 metara prsno.

Jefimova će kasnije danas učestvovati u polufinalnoj trci na 200 metara prsno, a očekuje se da učestvuje i u štafeti 4×100.

Ova 24-godišnjakinja ranije je odslužila 16 meseci kazne zbog dopinga, a ove godine je bila pozitivna na supstancu meldonijum, koja je sada zabranjena. Svetska antidoping agencija (WADA) odložila je suspenziju dok ne završi dodatne studije o tom leku, koji je ove godine dodat na listu zabranjenih.

Jefimovoj je u početku bilo zabranjeno da učestvuje, kao i šestoro drugih ruskih plivača koji su bili pozitivni na doping ili su umešani u navodni državni doping skandal. Njihova imena se, medjutim, sada nalaze na startnim listama.

Medjunarodni olimpijski komitet je u početku doneo odluku da ruski sportisti koji su ranije bili pozitivni neće moći da učestvuju na Igrama, čak i ako su odslužili kaznu, ali je Sud za sportsku arbitražu (CAS) 4. avgusta kasnije preinačio tu odluku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.