U trendu

Jelena Dokić

Jelena Dokić rođena je 12. aprila 1983. godine u Osijeku. Na njeno bavljenje tenisom najviše su uticali uspesi tadašnje jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Već sa šest godina Dokićeva je pokazala svoj talenat, s obzirom na to da je veoma lako mogla da savlada svog oca u samo dva seta.

Zbog tadašnjih dešavanja i tenzije koja je bila u Hrvatskoj, porodica Dokić seli se u Sombor, gde je Jelena dobila svog prvog profesionalnog trenera, Josipa Molnara, koji je trenirao i Moniku Seleš. Ubrzo je pobedila na turniru za teniserke do 12 godina, iako je bila jedna od mlađih učesnica.

Kada je imala deset godina, njena porodica se seli u Sidnej i Jelena dobija australijsko državljanstvo. Sa 11 godina postaje juniorski šampion Australije u tenisu, i to bez izgubljenog seta. Vrlo brzo pobeđuje i na US Open turniru za juniore.

U januaru 1999. godine počinje da igra na profesionalnim turnirima za seniorke. Svoje prve pobede ostvarila je upravo protiv teniserki iz svetskog vrha – Aranče Sančez i Martine Hingis. Svoj najveći uspeh imala je u Rimu, gde je osvojila pobednički pehar. Već duže vreme se nalazi među prvih pet teniserki sveta na svetskoj rang-listi. Od 2000. godine ima državljanstvo SRJ.

Zanimljivi su neki „obredi“, koje Jelena poštuje na teniskom terenu: nikada ne staje na linije, nosi istu odeću i reket kada uđe u seriju pobeda, pet puta tapše lopticu pri prvoj servi, a dva puta pri drugoj servi i na mečeve uvek nosi dva reketa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.