U trendu

Kako je izgledao prvi susret Đokovića i Ivaniševića pre 19 godina

Nakon jednog od najboljih finala u istoriji Vimbldona i svakako jednog od najboljih teniskih mečeva u istoriji, među zaslužnima za veliki uspeh Novaka Đokovića i osvajanje njegove pete titule u Londonu. bio je nekadašnji šampion Vimbldona Goran Ivanišević.

Hrvat, koji je pehar na engleskoj travi podigao 2001. godine, isticao je da je još pre skoro dve decenije video ogroman Đokovićev potencijal i da je i tada znao da će stići do vrha. A kako je izgledalo upoznavanje tada 29-godišnjeg tenisera i 13-godišnjeg Novaka, otkrio je nedavno Nikola Pilić, proslavljeni trener, koji je u Nemačkoj radio sa obojicom.

– Priča o sadašnjoj saradnji Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića zapravo ide daleko u prošlost. U decembru 2000. godine Goran je bio kod mene jer ta mu je godina bila katastrofalna, izgubio je devetnaest puta u prvom kolu! Pokušali smo da ga vratimo, a došao je sa sedam ili osam kilograma viška.

Trenirali smo i taj mali od 13 godina u jednom se trenutku pojavio i gledao. Rekao sam Goranu: “Daj, molim te, odigraj pet minuta s ovim malim crnokosim”. I igrali su jedno dvadeset minuta. Novak je bio kao hipnotisan. Imao je tek ambiciju da jednog dana bude najbolji na svetu, a s druge strane stane mu tip koji je tri puta igrao finale Vimbldona.

Već tu se dogodio prvi kontakt, a potom je Goran rekao da je “taj mali odličan, možda nešto i bude od njega”. S Novakom sam jako puno trenirao, četiri i po godine po četiri sata dnevno, mislim da je teško povući paralelu s drugima iako i oni imaju zasluga.

Ispravljali smo grifove, učio sam ga servis-volej što nije znao. Strahovita je njegova usresređenost, fokusiranje na svaku reč koju je upijao kao sunđer, to su bili neverovatni izazovi i za mene.

Vidio sam posle, negde u njegovoj 15. godini da će momak biti svetska klasa. Nisam tada još znao hoće li biti prvi, treći, peti, sedmi, ali videla se neverovatna profesionalnost, briga za svoje telo, pola sata zagrevanja pre svakog treninga… – u dahu je ispričao Pilići dodao:

– Novak nikada nije zaboravio ništa što mu je bilo potrebno. On ima neverovatan sportski IQ. Uopšte nema veze da li je neko Hrvat ili neke druge nacionalnosti, važnije mu je li neko simpatičan ili ne. Tako je vaspitan i tako se ponaša. Ima i harizmu, ličnost, jeftini poeni nekih primitivnih političara kako bi rušili jednu ili drugu zemlju njega uopšte ne zanimaju – kaže Pilić, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar