U trendu

Kako teniseri plaćaju porez?

Kelsi Anderson, računovođa i supruga 19. tenisera sveta Kevina Andersona, nedavno je govorila o čemu sve igrači moraju da vode računa, o tome kako plaćaju porez, koliki su troškovi…

Iako je i sama računovođa, Kelsi kaže da joj je ceo proces vrlo komplikovan i da je Kevinu i njoj bila potrebna pomoć sa strane, prenose mediji.

“Imamo računovođu jer je sve veoma složeno, pošto plaćamo porez u mnogo različitih država.Taj računovođa poznat je u teniskim krugovima, vodi računa i o plaćanju poreza za druge igrače – Iznera, Majka Brajana itd. Dao nam je mnogo dobrih saveta kako bismo plaćali sve ono što moramo, ali ni peni više“, počela je Kelsi priču.

Kako je navela, Kevin je po savetu osnovao svoju korporaciju na koju prijavljuje prihode, što ima svoje prednosti.

“Ne plaća se self-employment (samozapošljavanje) porez kao korporacija. Ima i drugih, as aspekta rizika – ako bi postojala tužba protiv Kevina, on bi lično donekle bio zaštićen jer bi tužba išla preko korporacije“.

Poreski gledano, prihodi od turnira i prihodi od sponzora drugačije se tretiraju.

“Klasifikujemo drugačije – sponzorske i teniske prihode. Federer, Nadal, u poređenju sa zaradom van terena, novac od turnira je za njih ’patuljak’. Od sponzora se računa kao da si zaradio u matičnoj zemlji, dok porez na zaradu na turniru prvo plaćaš u državi u kojoj se turnir odigrava“.

Kevin i Kelsi prijavljeni su na Floridi – ona ne spada u ’poreski raj’, ali ni u naročito poreski krutu sredinu.

“Važno je gde plaćaš porez. To je drugačije za svaku zemlju – npr, u Britaniji ako provodiš više od 30 dana godišnje, oni idu po sve vaše prihode koje ste ostvarili u svetu. Ne znam da li je to glasina, ali čula sam da Nadal nekad ne igra pripremu za Vimbldon u Velikoj Britaniji kako ne bi proveo toliko vremena tamo i da rizikuje da mora da plati porez. I mi o tome vodimo računa Švajcarska malo pooštrava zakone, baš kao i SAD, i mislim da će biti sve teže i teže“, kaže Kelsi i dodaje:

“U nekim mestima je prilično lako. U Australiji imaju poreske prostorije na licu mesta i ne moramo da brinemo mnogo, već to odmah rešimo. U Francuskoj nije tako, moramo nekoga da unajmimo da nam uradi sve to. Generalno je u Francuskoj teže – čula sam i glasine da su neke devojke otišle da pokupe nagradu sa Rolan Garosa i da im je rečeno da je neće dobiti jer nisu plaćale porez četiri-pet godina. Čuje se mnogo različitih priča, ne znam koliko ima istine u njima“.

S obzirom na to da su procedure komplikovane, Kelsi kaže da je najvažnije okružiti se stručnim ljudima, ali dodaje i da ATP pomaže.

“ATP dobro komunicira sa igračima u tom smislu, oni su nam rekli da u Francuskoj moramo da budemo pažljivi, upozore ako misle da će nešto biti prepreka“.

Govoreći o tzv. ’poreskim rajevima’, Kelsi je konstatovala da je to razlog zašto mnogo igrača živi u Monte Karlu, ali je dodala da Kevin i ona ne planiraju da se sele iz Floride.

“Mnogo je igrača koji žive u Monte Karlu, mislim da je to zbog poreza. Mogli bismo da uštedimo novac ako bismo se prijavili na Bahamima ili na Kajmanskim ostrvima, ali onda bismo morali tamo i da živimo. Važan je i kvalitet života – mnogo se putuje i važno je da kada dođeš kući, da je ta kuća tamo gde ti stvarno želiš da ona bude. Naravno, za one koji odaberu Monte Karlo, to je i vrlo lepo mesto za dom istovremeno, zato je atraktivno“.

Kelsi objašnjava šta sve podrazumevaju troškovi profesionalog tenisera.

“Putni troškovi jesu skupi, vodim računa o tome jer može da se odbije od poreza i da tako uštedimo. Prošle godine smo potrošili između 80 hiljada dolara na avionske karte. Kada postoji veliki tim, mora se voditi računa – imamo jednu kreditnu karticu koja je samo za poslovne troškove te vrste (hotel, karte, hrana…) i svi članovi tima je koriste“.

Javna je tajna da najbolji igrači sveta dobijaju bonuse za nastupe na određenim turnirima.

“Teško je reći iz naše perspektive. Svaki sponzorski ugovor za Kevina ide preko agencije (IMG), oni uzmu procenat i ostatak ide njemu, nema mnogo prostora za to. Ipak, sigurna sam da se to događa i da ima onih koji primaju novac ispod stola, pogotovo oni koji imaju ličniji aranžman za te stvari, a kod nas sa agencijom je sve dobro dokumentovano“, kaže Kelsi i dodaje:

“Mislim da je mnogo igrača koji dobijaju novac za nastup – zavisi od ličnosti, od toga koliko publike privuče… Federer će im doneti novac od TV prava, karate itd, i ako moraju da mu plate mnogo novca, verovatno će im se isplatiti na kraju“.

Mnogo je sportista koji su bankrotirali posle profesinalne karijere, ali to kod tenisera nije čest slučaj.

“To je lično, široka je lepeza ljudi – neki su škrti, drugi se rasipaju. Generalno, mislim da su dobro obrazovani, mnogi dolaze iz porodica u kojima su ih vaspitali u smislu novca. Tenis je od detinjstva skup sport i već je ogromna investicija i pre nego što se odigra prvi profesionalni meč. Mislim da u tenisu nema mnogo onih koji izgube sve posle karijere, nisam čula da iko ima velike finansijske probleme. Rekla bih da su odgovorni“, zaključila je supruga 19. igrača sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.