U trendu

Ko je kriv: UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog rasizma

UEFA je otvorila disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza zbog incidenta na utakmici Hrvatske i Italije na Poljudu. U saopštenju se navodi kako se istražuje rasističko ponašanje.

Kukasti krst na terenu Poljuda tokom utakmice Hrvatske i Italije bio je poslednji veliki udarac ugledu Hrvatskog fudbalskog saveza, a sramotna slika obišla je svet i nema sumnje da će nakon brojnih osuda sa svih strana uslediti i rigorozna kazna krovne evropske fudbalske organizacije.

Hrvatskom savezu preti novi finansijski udarac od UEFA-e, a reprezentaciji oduzimanje bodova ili čak suspenzija, budući da se radi o višestruko ponovljenom prekršaju.

UEFA je poslednjih godina borbu protiv rasizma, diskriminacije i političke propagande (naročito one ekstremne) označila kao jedan od svojih glavnih ciljeva, a donela je i nekoliko akata kojima su propisane oštre kazne za takve incidente, za fudbalere, navijače, klubove i nacionalne saveze. Sudijama su date odrešene ruke da u slučaju rasizma i sličnih pojava prekinu utakmicu.

Prema članku 24 Propozicija UEFA-inih evropskih kvalifikacija, stoji kako sudija može da donese odluku o neodigravanju utakmice ako teren nije pogodan za igru, a ona se mora odigrati sledećeg dana, osim ako slučaj nije preuzelo UEFA-ino disciplinsko telo. HNS, kao domaćin, ima obavezu da izvesti gostujući savez, sudiju, delegata i UEFA-u o bilo kakvim mogućim razlozima zbog kojih teren ne bi bio pogodan za igru, ukoliko gosti već nisu otputovali na gostovanje. U slučaju da se sumnje pojave kasnije, sudija odlučuje o odigravanju utakmice na licu mesta.

HNS je potvrdio da su u Savezu za kukasti krst znali neposredno pre utakmice i da su obavestili UEFA. Ako je to istina, odluka o odigravanju utakmice bila je na sudiji, Englezu Martinu Atkinsonu, ako je informacija uopšte stigla do njega. Ako nije, za propust su odgovorni HNS i UEFA-ina delegacija, prenose hrvatski mediji.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.